Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Hur förbättrar jag min hästs bakbensaktivitet?

Hej!

Jag undrar vad man kan göra för att få lite bättre bakbensaktivitet på hästen. Min häst har ganska bra gång men han blir gärna lite lat och har bakbenen efter sig.

Han har varit ganska felriden innan och hade en kraftig underhals när jag började rida honom. Jag har därför jobbat väldigt mycket på att få honom i en lite lägre form och att slappna av. Bakbenen blir lite bättre när jag sätter lite mer tryck framåt på honom men då spänner han upp halsen igen.

Tacksam för svar.


Bo Jenås svar:

Hej!

Jag tycker att det är viktigt att du jobbar hästen i en form där den sätter muskler och där du kan engagera bakbenen lagom mycket.

Den kan inte bara ridas framåt, framåt med hög nacke, utan det viktigaste är att den arbetar över ryggen. Försök att få den att jobba med bakbenen utan att du måste driva hela tiden. Det gör du med hjälp av tempoväxlingar, övergångar, genom att rida både inne och ute, backträning upp och ner och så vidare. Att kunna sätta bakbenen under sig handlar mycket om styrka hos hästen.

Växla mellan trav och galopparbete och beröm hästen när den blir kvickare i sina bakben. Ett sätt att få den kvickare inför exempelvis en tempoväxling kan vara att gå in på en mindre volt och alstra energi i bakbenen innan du går ut på rakt spår och ökar. Gör tempoväxlingar i korta repriser, inte under långa sträckor.

Det gör inget om hästen är lite lägre i formen, så länge den arbetar över sin rygg.

Lycka till!

Vänliga hälsningar,
Bo JenåOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar
Häst som har problem med återkommande hovbölder
Hanna Borg svarar