Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Svårt att hitta motivationen i uppvärmningen

Jag har en dressyrhäst som jag rider till och med LA på. Det jag har tänkt mycket på den senaste tiden, när motivationen inte har varit på topp, är hur jag värmer upp inför ett pass. Hur tycker du att man ska tänka där? Det blir liksom bara att jag skrittar fram längs fyrkanten, joggar fram på lite längre tygel och galopperar något varv i fältsits. Hur ser en optimal värmning ut enligt dig, vad är syftet med värmningen och hur ska jag komma ifrån fyrkantspåret och volterna?

Bo Jenås svar:

Hej!

Ju mer utbildad en häst är desto bättre planering bör du ha för varje ridpass. Det gäller att ha fantasi nog för att kunna variera arbetet i uppvärmningen av hästen, och du måste vara klar med vilket syftet är med att värma den.

Jag brukar säga att 20 minuters skritt och jogg bör föregå ett helt vanligt ridpass. Har man möjlighet att rida ut hästen innan man går in på banan är det absolut bäst. I skritten slappnar hästen av och dess rygg börjar arbeta på ett annat sätt än i trav.
Målet med framridningen är att få hästen avslappnad i kroppen så att eventuella spänningar försvinner, för att sedan kunna arbeta bra resten av passet. Jag ser gärna att man rider fram i en lite lägre form, så kan man ta upp hästen till arbetsform när jobbet så att säga börjar. Skritta alltså ut i 20 minuter, trava sedan fram och rid alternativa vägar. Kolla att gas och broms fungerar genom övergångar mellan och inom gångarten, rid serpentiner och stora volter. Undvik dock för skarpa hörnpasseringar till en början innan hästen är ordentligt varm.

Rid lite innanför spåret, prova lite längre vägar såsom att vända snett igenom. Det är också viktigt att inte spara galoppen till sist i passet – genom den värmer hästen nämligen upp hela kroppen på ett annat sätt än genom att bara trava, många upplever att de får fram en annat schvung i hästen efter att den har galopperat. Gör samma jobb i galoppen som i traven, se till att få hästen avslappnad och fram för hjälperna – det lägger en bra grund för resten av passet. 

Lycka till!
/Bo OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar