Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Hur kan man tömköra en stark häst?

Hej!
Jag har ett svenskthalvblod, 11år, som just nu fick akupunktur och laserbehandling och ska tömköras i fyra veckor för att bygga upp muskler utan ryttare. Nu har det gått en vecka av tömköringsarbetet och varje gång utan gummisnodd så drar han genom att öka tempot och sen sliter sig. Hur ska jag göra för att han ska sluta slita sig? Det är helt omöjligt att hålla i honom för han är så stark och verkar inte bry sig om att bettet drar i munnen.
Tips på bra inspänningar vid tömkörning/longering? Samt tips på övningar så att vi kan variera lite? Sen undrar jag hur vi ska lägga upp arbetet när de fyra veckorna gått och han inte ridits något? Han går bara på hö och gräs för tillfället.
Jättetack för svar ! :)

Bo Jenås svar:

Hej
Till att börja med - se till att du har bra utrustning när du tömkör och använd alltid handskar! Börja gärna arbetet i ett litet ridhus (eller liten ridbana), då blir det lättare att få kontroll.
Du kan börja med att longera hästen inspänd så att den blir avrastad och därefter tömköra. Börja med att arbeta med skritt-halt-skritt, gör volter, rygga om hästen kan det och så vidare. Allt för att ta kontrollen och visa hästen att du tagit befälet. Om hästen gör minsta tecken på att vilja öka så får du påminna den om att du har kontrollen genom att t ex göra halt och rygga. I det här arbetet kan man arbeta utan pisk, om det kan vara en faktor som påverkar hästen.

Att tömköra med gummisnodd är inte att rekommendera, däremot kan man under en kortare övergångsperiod trä yttertömmen dubbelt, dvs genom däckeln, fram tillbaka genom bettringen och fästa i övre ringen på däckeln. Då får man bättre effekt och kan markera för hästen att den måste lyssna.

När arbetet på töm fungerar kan du övergå till att arbeta på stora volter och gärna med lätt öppna och skänkelvikning på långsidorna. Börja i skritt och fortsätt sedan även i långsam trav, det är bra arbete för att bygga upp hästen. Du kan även gärna arbeta över cavaletti på volt. Lägg ut fem stycken bommar i en solfjäderform, med ca fem skolängder mellan på mitten (har du små fötter får du ta lite längre). Genom att de ligger på volt så kan du variera avståndet beroende på vilken del du styr på. Låt gärna hästen gå i lite lägre form över bommarna. Det här arbetet över bommarna kan du göra ungefär en dag i veckan och tömkörningen med öppna/skänkelvikning på långsidorna ca 2 gånger i veckan.
Lycka till!
Bo Jenå


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar
Häst som har problem med återkommande hovbölder
Hanna Borg svarar