Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Hur länger man traven utan att öka takten?

Hej! Jag söker tips på hur jag länger stegen i traven utan att samtidigt öka takten. När jag har min häst på tygeln och försöker få henne att länga stegen travar hon bara snabbare. Om jag däremot trycker på lite när hon har långa tyglar får hon en helt fantastisk trav där hon verkligen sträcker ut. Så jag vet att den finns där. Men hur kan jag få fram den även när jag rider henne i form?
  
Hälsningar Joanna

Bo Jenås svar:

Hej!
  
Du kan prova att rida en väg på ridbanan som går från mitten på kortsidan till mitten på långsidan. Då bromsar väggen hästen så att den inte sticker iväg - och vägen blir inte så lång att hästen hinner falla ur. Det är viktigt att hästen får bägge bogarna med sig när du vänder upp på den korta diagonala vägen, det gör du genom att hålla lite mer på yttertygeln och ha lite mer ytterskänkel när du vänder upp. Läng några steg i taget, försök inte att ta hela diagonalen i en och samma längning till att börja med.
  
Ett annat sätt att träna detta är att rida på en stubbåker eller ute i naturen på bra underlag. Då får hästen en naturlig bjudning som du kan ta hjälp av i ditt arbete.
  
Lycka till!
/BoOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar
Häst som har problem med återkommande hovbölder
Hanna Borg svarar