Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Hur lär jag en äldre häst galoppfattning?

Hej!
 
Jag undrar hur man lär en häst galoppskänkeln på bästa sätt? Hjälper just nu till med två hästar, och ingen utav dem kan den. Den ena hästen är ett 15-årigt appaloosasto som jag inte vet så mycket mer om och den andra är en före detta travare. Båda två bara rusar när man försöker och stoet är sedan väldigt svår att få lugn igen.

Bo Jenås svar:

Hej,
 
När man ska lära en äldre, outbildad häst galoppskänkeln så kan man gå tillväga på samma sätt som med en yngre häst som är under utbildning.
Till att börja med så ska den röra sig i god balans och med självbärighet i traven. Gör det enkelt för hästen att fatta, ställ gärna lite utåt och ge hästens innerbog utrymme att ta för sig. För att kunna fatta galopp så måste hästen lägga vikt på sitt yttre bakben och får alltså inte "sladda" ut med baken. Se till att tajma din hjälpgivning så att du ger galopphjälpen precis när hästens yttre bakben är i marken, eftersom det är med det benet som den börjar galoppera.
För att underlätta så kan du till exempel fatta galopp på väg in i ett hörn, på kortsidan eller exempelvis skära av ridbanan och fatta på väg mot långsidan.
 
Lycka till!
Bo Jenå

 OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Häst med svullnad på utsidan av skenan – hur behandla?
Hanna Borg svarar
Häst som plötsligt börjat springa vid sidan av hindren
Helena Persson svarar
Frustrerad och ledsen i ridningen på grund av stress
Nina Bengtsson svarar
Varierad träning bäst för häst med "svaga" bakknän
Nina Bengtsson svarar
Vad gäller kring återköpsklausul efter åtta år?
Eva Johansson svarar
Häst som drar inåt i volten
Nina Bengtsson svarar
Häst som svettas dygnet runt
Eva Andersson Sharon svarar
Travhoppning bra för taggad häst
Victoria Almgren svarar
Häst som slår ihop framtänderna vid ridning
Eva Andersson Sharon svarar
Utmana galoppen ett måste inför utomhussäsongen
Victoria Almgren svarar