Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Hur lär jag hästen att trampa?


Publicerat: 2011-05-10
Hej!

Jag har en häst jag vill lära att trampa. Såg på en video att det första man ska göra är att lära hästen att lyfta benen för spöet. Det har jag lärt min häst och det funkar ganska bra. Vi har bara gjort det ifrån marken. Undrar mest hur jag ska komma vidare?
Och hur får jag hästen att komma i en bra takt när han gör det och förstå att han ska lyfta benen i en slags takt? Detta ska jag lära honom ifrån marken då jag hört att det är mycket lättare, dessutom är han 11 år och bara riden sedan han var 10. Rider mycket på att han ska vara känslig; ett dutt med skänkeln så blir det trav som han sedan håller tills jag säger något annat, så att han skulle trampa under ryttare skulle nog bli stressande för honom.

Hur utvecklar jag det här och hur kommer jag vidare?

Bo Jenås svar:

Hej!
 
Det viktigaste är att man om man har möjlighet tar hjälp av en rutinerad ryttare eller tränare som lärt en häst trampa, som har rutin. Det är mycket information som hästen ska ta emot och den måste göra det under framåtbjudning. Tänk små steg framåt och var nöjd med mycket små framsteg. Att ta spö till hjälp behöver inte vara fel – men det ska lekas fram. Det behöver inte vara stressande att trampa under ryttare.
  
När du sitter på hästen gäller det framför allt att rida i takt med underskänkeln. Om du lärt hästen trampa med hjälp av spö gäller det att koppla ihop spöet med skänkelhjälpen, så att den som håller i spöet kan avlägsna sig så småningom. Skänkel och lättare förhållningar, hästen ska tänka framåt men steget går uppåt. Det är viktigt att hästen är i balans och självbärig. Huvudets placering beror på hur individen ser ut, det där där måste en rutinerad person läsa av.
 
Om man är ute och rider och hästen är på väg hem och småtaktar lite kan man utnyttja den framåtbjudningen och förhålla lite, kanske ge en touch med spöet uppe på korset. Skritta med lång tygel sedan, så att hästen får koppla av. Men den ska inte börja piaffera bara för att den är pigg, då blir det felkoppling, utan korta upp tyglarna och vila sedan på lång tygel igen.
 
Det går utmärkt att trampa från marken. När hästen lyft diagonala tramp med bjudning kan man mycket väl sätta upp en ryttare och medhjälparen går bredvid och gör ungefär samma sak.
Använd rösten eller en lätt hjälp med spöet så att hästen förstår att säte och skänkelhjälper kommer i rytmen, i takt med hästen. Där behöver man ett rutinerat öga och en känslig ryttare. Ju känsligare hästen är desto mer fel kan det bli, så det är viktigt att behålla känsligheten och bara göra lite, var nöjd med minsta framsteg. Upprepa bara två–tre gånger i början.
 
Ett annat sätt är att göra arbetet på töm. Man kan lära hästen att minska från trav till tramp eller upp från skritt. Om hästen är väl framme på tömmen känner man när den bjuder till; men det krävs en rutinerad person som kört en häst i samling. Det är lätt att den blir stressad och tappar takten.
 
Med vänliga hälsningar,
Bo Jenå


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet