Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Hur lär jag mig att sitta ner i traven på en jätteskumpig häst?

Hejsan!
 
Jag rider en gammal tävlingsponny som är 25 år, men som är otroligt fräsch. Han har tävlat både hoppning, fälttävlan och dressyr (brons i EM), men är jätteskumpig i traven och jag kan inte sitta ner i trav på honom. Hur ska jag göra och vilka muskler är det jag behöver använda/träna upp?
 
Tack på förhand!


Bo Jenås svar:

Hej!
 
Jag tycker att du ska be en kompis att longera dig utan stigbyglar och tyglar, med hästen inspänd. På lina gör ni sedan mycket avslappningsövningar, till exempel att lyfta ut benen och släppa skänkelläget, för att komma ner på sittbenen. Låt sedan benen hänga rakt ner och avslappnat. Gör mycket övergångar på linan, där du är noga med att behålla positionen och varken hamna framför eller bakom lodlinjen.
 
Om du blir för stark i överskänklarna, och klämmer på hästen, kommer du aldrig att komma ner i sadeln. Det är därför viktigt att slappna av och att bara använda precis de hjälper och signaler du behöver.
 
Rid inte i för högt tempo i traven innan du kommit ner i sadeln. Hitta ett lagom tempo där du klarar av att sitta på hästen. När du hittar balansen och positionen kan du öka upp till det tempo du anser att hästen bör gå i.
 
Det handlar om att lära sig att kontrollera sin egen balans och att slappna av. Du behöver som sagt inte en massa muskelkraft i benen, däremot är det bra med bålstyrka för stabilitetens skull. Så komplettera gärna med sådan träning.
 
Lycka till!
 
Vänliga hälsningar,
Bo JenåOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar
Häst som har problem med återkommande hovbölder
Hanna Borg svarar
Studier kring uringvägsinflammation på häst
Hanna Borg svarar
Häst som stannar ut sig på tävling – men hoppar allt på träning
Helena Persson svarar
Häst som inte går fram för skänkeln
Emelie Brolin svarar
Häst sparkad på betet – vem är ansvarig?
Eva Johansson svarar
Hindren kommer tätare i högre klasser
Helena Persson svarar
Häst med svullnad på utsidan av skenan – hur behandla?
Hanna Borg svarar
Häst som plötsligt börjat springa vid sidan av hindren
Helena Persson svarar