Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Hur lär jag mig att sitta ner i traven på en jätteskumpig häst?


Publicerat: 2010-07-10

Hejsan!
 
Jag rider en gammal tävlingsponny som är 25 år, men som är otroligt fräsch. Han har tävlat både hoppning, fälttävlan och dressyr (brons i EM), men är jätteskumpig i traven och jag kan inte sitta ner i trav på honom. Hur ska jag göra och vilka muskler är det jag behöver använda/träna upp?
 
Tack på förhand!


Bo Jenås svar:

Hej!
 
Jag tycker att du ska be en kompis att longera dig utan stigbyglar och tyglar, med hästen inspänd. På lina gör ni sedan mycket avslappningsövningar, till exempel att lyfta ut benen och släppa skänkelläget, för att komma ner på sittbenen. Låt sedan benen hänga rakt ner och avslappnat. Gör mycket övergångar på linan, där du är noga med att behålla positionen och varken hamna framför eller bakom lodlinjen.
 
Om du blir för stark i överskänklarna, och klämmer på hästen, kommer du aldrig att komma ner i sadeln. Det är därför viktigt att slappna av och att bara använda precis de hjälper och signaler du behöver.
 
Rid inte i för högt tempo i traven innan du kommit ner i sadeln. Hitta ett lagom tempo där du klarar av att sitta på hästen. När du hittar balansen och positionen kan du öka upp till det tempo du anser att hästen bör gå i.
 
Det handlar om att lära sig att kontrollera sin egen balans och att slappna av. Du behöver som sagt inte en massa muskelkraft i benen, däremot är det bra med bålstyrka för stabilitetens skull. Så komplettera gärna med sådan träning.
 
Lycka till!
 
Vänliga hälsningar,
Bo Jenå
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar