Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Hur lär jag mig att sitta ner i traven på en jätteskumpig häst?

Hejsan!
 
Jag rider en gammal tävlingsponny som är 25 år, men som är otroligt fräsch. Han har tävlat både hoppning, fälttävlan och dressyr (brons i EM), men är jätteskumpig i traven och jag kan inte sitta ner i trav på honom. Hur ska jag göra och vilka muskler är det jag behöver använda/träna upp?
 
Tack på förhand!


Bo Jenås svar:

Hej!
 
Jag tycker att du ska be en kompis att longera dig utan stigbyglar och tyglar, med hästen inspänd. På lina gör ni sedan mycket avslappningsövningar, till exempel att lyfta ut benen och släppa skänkelläget, för att komma ner på sittbenen. Låt sedan benen hänga rakt ner och avslappnat. Gör mycket övergångar på linan, där du är noga med att behålla positionen och varken hamna framför eller bakom lodlinjen.
 
Om du blir för stark i överskänklarna, och klämmer på hästen, kommer du aldrig att komma ner i sadeln. Det är därför viktigt att slappna av och att bara använda precis de hjälper och signaler du behöver.
 
Rid inte i för högt tempo i traven innan du kommit ner i sadeln. Hitta ett lagom tempo där du klarar av att sitta på hästen. När du hittar balansen och positionen kan du öka upp till det tempo du anser att hästen bör gå i.
 
Det handlar om att lära sig att kontrollera sin egen balans och att slappna av. Du behöver som sagt inte en massa muskelkraft i benen, däremot är det bra med bålstyrka för stabilitetens skull. Så komplettera gärna med sådan träning.
 
Lycka till!
 
Vänliga hälsningar,
Bo JenåOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar