Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Hur lär jag min häst riktiga galoppfattningar?


Publicerat: 2011-08-08

Hejsan!

Jag rider nu en ung nordsvensk och vi har lite problem med galoppfattningen, han är inte utbildad för fem öre men han försöker förstå och ibland tar han rätt galopp av fattningen men oftast behöver jag ha "draghjälp" och när han kommit upp i galoppen får han ibland för sig att galoppera på tvären in i mitten.

Jag undrar mest om det finns något bra sätt att lära honom ordentliga galoppfattningar och om det är farligt för honom när han studsar på tvären?Bo Jenås svar:

Hej!

Lär man hästen att fatta galopp gör man det på normalt sätt. Släpp fram innerbogen och ställ utåt, så att det är enklare för hästen att komma in i den galopp man vill ha. Börja gärna i ett hörn, du bör ha hjälp av staket eller vägg. Fatta alltså inte på en öppen yta utan fatta på väg in i eller ut ur ett hörn.

Om man är duktig på att longera kan man lära hästen att galoppera på kommando med hjälp av pisk och röst och sedan omsätta det när man är på ryggen, om det är rikt svårt. Det gäller att hästen ska förstå ditt kommando.

Du måste vara i balans. Bry dig inte om att hästen ska vara i någon särskild form, den får vara lite fri. Det här med att hästen går på tvären - en häst ska egentligen vara i så bra balans som möjligt hela tiden. Det hästen gör utan balans och kontroll på benen är aldrig bra. Men i en övergångsperiod får man ta det.

Lycka till hälsar
Bo Jenå

OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar