Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Hur lär jag min häst riktiga galoppfattningar?

Hejsan!

Jag rider nu en ung nordsvensk och vi har lite problem med galoppfattningen, han är inte utbildad för fem öre men han försöker förstå och ibland tar han rätt galopp av fattningen men oftast behöver jag ha "draghjälp" och när han kommit upp i galoppen får han ibland för sig att galoppera på tvären in i mitten.

Jag undrar mest om det finns något bra sätt att lära honom ordentliga galoppfattningar och om det är farligt för honom när han studsar på tvären?Bo Jenås svar:

Hej!

Lär man hästen att fatta galopp gör man det på normalt sätt. Släpp fram innerbogen och ställ utåt, så att det är enklare för hästen att komma in i den galopp man vill ha. Börja gärna i ett hörn, du bör ha hjälp av staket eller vägg. Fatta alltså inte på en öppen yta utan fatta på väg in i eller ut ur ett hörn.

Om man är duktig på att longera kan man lära hästen att galoppera på kommando med hjälp av pisk och röst och sedan omsätta det när man är på ryggen, om det är rikt svårt. Det gäller att hästen ska förstå ditt kommando.

Du måste vara i balans. Bry dig inte om att hästen ska vara i någon särskild form, den får vara lite fri. Det här med att hästen går på tvären - en häst ska egentligen vara i så bra balans som möjligt hela tiden. Det hästen gör utan balans och kontroll på benen är aldrig bra. Men i en övergångsperiod får man ta det.

Lycka till hälsar
Bo Jenå
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Häst som plötsligt börjat springa vid sidan av hindren
Helena Persson svarar
Frustrerad och ledsen i ridningen på grund av stress
Nina Bengtsson svarar
Varierad träning bäst för häst med "svaga" bakknän
Nina Bengtsson svarar
Vad gäller kring återköpsklausul efter åtta år?
Eva Johansson svarar
Häst som drar inåt i volten
Nina Bengtsson svarar
Häst som svettas dygnet runt
Eva Andersson Sharon svarar
Travhoppning bra för taggad häst
Victoria Almgren svarar
Häst som slår ihop framtänderna vid ridning
Eva Andersson Sharon svarar
Utmana galoppen ett måste inför utomhussäsongen
Victoria Almgren svarar
Ponny stegrade vid köpet – nu vill köparen reklamera
Eva Johansson svarar