Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Hästen förstår inte vad en öppna är

Jag har en unghäst som jag köpte för snart ett år sedan och som är ganska dåligt grundriden, han är sex år och förstår inte alls vad sidvärts/öppna/sluta är. Hur ska jag göra i början för att han ska förstå vad jag menar? Och hur tidigt kan man börja med kandar? Jag rider honom idag på vanligt träns men har fått tips om att rida på kandar i stället...

Bo Jenås svar:

Det är viktigt att hästen har befäst rörelserna som hör till ett LA-program innan man börjar med skolorna. Man får ta ställning till om grunderna är så pass bra att hästen klarar av att göra en öppna/sluta. Den måste vara så bra grundriden att den är lösgjord i kroppen muskulärt, samt att den är färdigvuxen.
  
Skolorna är ingenting man ska börja med för tidigt, hästen måste vara redo för det. Ett bra sätt att börja med öppna är att rida hästen på en volt och att sedan fortsätta rakt fram längs med sargen med hästen fortsatt inåtställd. På så sätt tar du hjälp av ställningen i volten, det är viktigt att hästen inte tappar bjudning och blir för långsam. Rid lätt till att börja med. Att rida "bogen före" är också ett förstadium till öppna, då rider du med ytterst lite ställning och inner fram trampar något innanför inner bakben. Det är viktigt att hästen accepterar att man böjer den runt innerskänkeln.
  
Prova att träna på de här sakerna ute i naturen, där hästen kanske har mer bjudning av sig självt. Jag anser att ett kandar är något man tar till när det är dags att börja tävla med det. Att använda sig av kandar ska inte vara en genväg till att få hästen eftergiven, det ska den vara på ett vanligt tränsbett.
  
Lycka till!

OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar