Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Hästen förstår inte vad en öppna är


Publicerat: 2012-05-03
Jag har en unghäst som jag köpte för snart ett år sedan och som är ganska dåligt grundriden, han är sex år och förstår inte alls vad sidvärts/öppna/sluta är. Hur ska jag göra i början för att han ska förstå vad jag menar? Och hur tidigt kan man börja med kandar? Jag rider honom idag på vanligt träns men har fått tips om att rida på kandar i stället...

Bo Jenås svar:

Det är viktigt att hästen har befäst rörelserna som hör till ett LA-program innan man börjar med skolorna. Man får ta ställning till om grunderna är så pass bra att hästen klarar av att göra en öppna/sluta. Den måste vara så bra grundriden att den är lösgjord i kroppen muskulärt, samt att den är färdigvuxen.
  
Skolorna är ingenting man ska börja med för tidigt, hästen måste vara redo för det. Ett bra sätt att börja med öppna är att rida hästen på en volt och att sedan fortsätta rakt fram längs med sargen med hästen fortsatt inåtställd. På så sätt tar du hjälp av ställningen i volten, det är viktigt att hästen inte tappar bjudning och blir för långsam. Rid lätt till att börja med. Att rida "bogen före" är också ett förstadium till öppna, då rider du med ytterst lite ställning och inner fram trampar något innanför inner bakben. Det är viktigt att hästen accepterar att man böjer den runt innerskänkeln.
  
Prova att träna på de här sakerna ute i naturen, där hästen kanske har mer bjudning av sig självt. Jag anser att ett kandar är något man tar till när det är dags att börja tävla med det. Att använda sig av kandar ska inte vara en genväg till att få hästen eftergiven, det ska den vara på ett vanligt tränsbett.
  
Lycka till!


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar