Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Så lär du hästen att göra halt


Publicerat: 2014-06-29
Hej,
  
Min häst har svårt att göra halt och jag vet inte riktigt vad jag ska göra för att träna det. Jag har inget ridhus, så jag kan liksom inte "rida tills det tar stopp", som någon har tipsat om. Jag har försökt att träna lite på backen, och innan varje ridpass går jag något varv och gör halter från marken (utan att dra i tyglarna). Men när jag hoppar upp funkar det inte alls. Och vad gör man om en häst hela tiden drar in mot mitten av ridbanan?
  
Mvh Johanna

Bo Jenås svar:

Hej!
  
Jag hade börjat från marken, precis som du skriver att du har gjort. I det arbetet ska du använda dig av ditt kroppsspråk, rösten och tygeltag. När hästen ska göra halt reser du upp dig själv, tar lätt i tygeln och använder ett lugnande kommando för stopp. Den ska kunna stå stilla i halten så länge du vill.
Det är alltså enklare att använda tygeln till en början, även om vi sedan strävar efter att kunna göra halt med så liten förhållning som möjligt. De kommandon och hjälper du använder på marken ska du sedan överföra till ridningen.
  
Till att börja med handlar det kanske inte så mycket om att rida hästen in i halten, utan mer om att få den att förstå att den faktiskt ska stå stilla. Använd en djupare sits, bromsa lätt med handen och lägg till ditt röstkommando för ”stopp” när du sitter uppe på hästen.
I halten vill man att hästen får in bakbenen under sig och att den förändrar sin tyngdpunkt, när du har lärt den att stå stilla utifrån systemet jag beskrivit ovan ska halten ridas genom lätt förhållning, en djupare sits och genom att lägga till en stadig och lätt skänkel som driver den in i halten.
  
Om detta inte funkar för dig kanske du ska prova att åka till en ridbana eller ett ridhus där du kan ta hjälp av väggarna/staketet för att lära hästen att stå stilla. Börja med att öva halt från skritt, först när det fungerar kan du göra halter från andra gångarter.
  
Lycka till!
Bo Jenå
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet