Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Hur mycket ska "tygeln glida ur handen"?


Publicerat: 2013-09-22
Jag ska starta debutant fälttävlan snart och den här gången är det ett för mig helt nytt dressyrprogram som ska ridas. I ett moment ska jag under lättridning låta tygeln glida ur handen. Hur mycket ska den "glida"? Ska jag länga ut tygeln helt, halvt, eller bara länga formen? Så här lyder texten i dessyrprotokollet: H Arbetstrav EBE Ett varv på mittvolten (20 m diameter); lättridning och längning av hästens form genom att låta tygeln glida ur handen.

Bo Jenås svar:

Hejsan!

 

Meningen med det momentet i programmet är att du ska visa att hästen ska kunna söka sig framåt och nedåt när du länger tyglarna, att den så att säga bär sig på egen hand, utan hjälp från ryttaren som håller den i munnen. Man vill se att hästen är så pass lösgjord att den stannar kvar i balans och att den dessutom är så mjuk i kroppen att den där tar för sig och söker sig framåt och nedåt. Detta är något som kan vara svårt för en del hästar och då blir det tydligt att den inte kommer till korrekt arbete.

Hur mycket du behöver låta tygeln glida ut beror ju på hur lång hals hästen har. Längningen av formen ska se så naturlig och avslappnad ut som det bara går, hästen får inte gå in bakom hand. Du kan träna det här hemma, gärna i slutet av ett dressyrpass då du joggar hästen på längre tygel och hjälper den att söka sig framåt och nedåt genom att då och då ta ledande tygeltag åt vardera håll, i det jobbet kan du själv också gå med framåt med handen för att visa hästen att den ska söka sig framåt och nedåt.

I programmet på tävling är det dock bara tygeln som ska glida ur handen, försök i möjligaste mån att låta handställningen vara kvar i korrekt position när du visar det här momentet.

Lycka till!

/Bo Jenå
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar