Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Hur mycket ska "tygeln glida ur handen"?

Jag ska starta debutant fälttävlan snart och den här gången är det ett för mig helt nytt dressyrprogram som ska ridas. I ett moment ska jag under lättridning låta tygeln glida ur handen. Hur mycket ska den "glida"? Ska jag länga ut tygeln helt, halvt, eller bara länga formen? Så här lyder texten i dessyrprotokollet: H Arbetstrav EBE Ett varv på mittvolten (20 m diameter); lättridning och längning av hästens form genom att låta tygeln glida ur handen.

Bo Jenås svar:

Hejsan!

 

Meningen med det momentet i programmet är att du ska visa att hästen ska kunna söka sig framåt och nedåt när du länger tyglarna, att den så att säga bär sig på egen hand, utan hjälp från ryttaren som håller den i munnen. Man vill se att hästen är så pass lösgjord att den stannar kvar i balans och att den dessutom är så mjuk i kroppen att den där tar för sig och söker sig framåt och nedåt. Detta är något som kan vara svårt för en del hästar och då blir det tydligt att den inte kommer till korrekt arbete.

Hur mycket du behöver låta tygeln glida ut beror ju på hur lång hals hästen har. Längningen av formen ska se så naturlig och avslappnad ut som det bara går, hästen får inte gå in bakom hand. Du kan träna det här hemma, gärna i slutet av ett dressyrpass då du joggar hästen på längre tygel och hjälper den att söka sig framåt och nedåt genom att då och då ta ledande tygeltag åt vardera håll, i det jobbet kan du själv också gå med framåt med handen för att visa hästen att den ska söka sig framåt och nedåt.

I programmet på tävling är det dock bara tygeln som ska glida ur handen, försök i möjligaste mån att låta handställningen vara kvar i korrekt position när du visar det här momentet.

Lycka till!

/Bo JenåOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar