Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Hur och när kan man börja förbereda hästen för piaff och passage?

Hej! När ska man egentligen börja introducera sådant som passage och piaff för hästen? När tycker du att den är mogen för det? Hur förbereder man hästen inför detta på bästa sätt? Någon särskild övning man kan börja nosa på?
  
Med vänlig hälsning
Anna


Bo Jenås svar:

Hej Anna!
  
Dagens moderna sporthäst har i allmänhet ganska lätt för samling, och med det i minnet är det viktigt att inte börja för tidigt. Hästen måste ha tillräcklig styrka först.
  
Förberedande övning
Jobba med övergångar trav–skritt–trav. Bakbenen ska engageras ordentligt genom att du verkligen rider in i övergången, både neråt och uppåt. Det är bakbenen som startar traven ur skritten. Detta kan man utveckla och finjustera till allt mer elasticitet i varje övergång.
  
Föredrar tömkörning
Jag tycker personligen att tömkörning är det bästa sättet att närma sig piaffen och passagen. Låt hästen då gå i samlad trav utefter långsidan, kanske i en svag öppna, ta förhållningar och se vad som händer. En häst som har lätt för detta visar det direkt. Det är viktigt att då bara göra några steg och ta det väldigt försiktigt, eftersom hästen kan bli stressad och tappa både takt och rytm om den blir för ivrig. Ta gärna hjälp av någon som har rutin och vana och som vet hur det ska se ut. 
  
Lycka till!OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar
Häst som har problem med återkommande hovbölder
Hanna Borg svarar