Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Hur ska formen vara i piaff?

Hej!
 
Jag tränar klassisk dressyr och när vi nu har börjat trampa min häst så säger min tränare att jag ska höja halsen och upp med huvudet för att hästen ska sänka bakdelen och vinkla höfterna mer. När jag tittat på Jan Brinks nya film så låter han sin häst trampa i en mycket låg form. Vad är rätt och vad är fel?

Med vänliga hälsningar - en förvirrad

Bo Jenås svar:

Hej!
 
Varken det ena eller andra är mer korrekt, utan som ryttare får man helt enkelt rätta sig efter hur hästen är byggd och kan arbeta. I en klassisk piaff ska hästen sänka bakdelen, vinkla lederna och därmed komma upp mer framtill. Det är viktigt att hästen förstår att den ska vinkla baktill, den kan möjligtvis behöva hjälp genom att resa huvudet lite grann - men man kan inte lyfta framdelen på det sättet. En häst som gärna strävar uppåt och spänner ryggen kan behöva uppmuntras till att snarare sänka sig framtill.
 
Det är också viktigt att man använder den arbetsform som är mest gynnsam för hästen, utifrån den utvecklingsfas den befinner sig i.
En rutinerad tränare ser vilken form hästen behöver vara i för att kunna piaffera utan spänning. Det är farligt att låsa sig vid en viss form, man måste läsa av hästen så att den arbetar utan spänning och med glädje.
 
Lycka till!
Bo JenåOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar