Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Hur ska formen vara i piaff?


Publicerat: 2008-01-19
Hej!
 
Jag tränar klassisk dressyr och när vi nu har börjat trampa min häst så säger min tränare att jag ska höja halsen och upp med huvudet för att hästen ska sänka bakdelen och vinkla höfterna mer. När jag tittat på Jan Brinks nya film så låter han sin häst trampa i en mycket låg form. Vad är rätt och vad är fel?

Med vänliga hälsningar - en förvirrad

Bo Jenås svar:

Hej!
 
Varken det ena eller andra är mer korrekt, utan som ryttare får man helt enkelt rätta sig efter hur hästen är byggd och kan arbeta. I en klassisk piaff ska hästen sänka bakdelen, vinkla lederna och därmed komma upp mer framtill. Det är viktigt att hästen förstår att den ska vinkla baktill, den kan möjligtvis behöva hjälp genom att resa huvudet lite grann - men man kan inte lyfta framdelen på det sättet. En häst som gärna strävar uppåt och spänner ryggen kan behöva uppmuntras till att snarare sänka sig framtill.
 
Det är också viktigt att man använder den arbetsform som är mest gynnsam för hästen, utifrån den utvecklingsfas den befinner sig i.
En rutinerad tränare ser vilken form hästen behöver vara i för att kunna piaffera utan spänning. Det är farligt att låsa sig vid en viss form, man måste läsa av hästen så att den arbetar utan spänning och med glädje.
 
Lycka till!
Bo Jenå
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar