Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Hur ska jag få ponnyn att gå över broar och diken?

Hej,
 
Hur ska jag göra med en D-ponny som tycker att det är läskigt att gå över broar och diken? Han vill stanna och vägrar att gå framåt när man närmar sig sådana ställen.
 
Mvh Eva


Bo Jenås svar:

Hej!
 
Man ska inte experimentera med broar så mycket av säkerhetsskäl. Men diken kan du arbeta med. Hitta ett litet dike, nästan en grop, och gå bredvid med hästen i longerlina. Gå själv över flera gånger även om inte hästen vill följa med, så att hästen ser att dess ledare – ryttaren – kan ta sig över utan problem. Ha gärna en kompis som rider före som ni hänger på, sedan kan du rida före själv. 
 
Det går även att använda äpplen och morötter på andra sidan diket. När hästen går över får den godsaker, så att den får en trevlig upplevelse. Det handlar mycket om att hästen måste ta ryttarens skänklar. Hästen måste ha förtroende för ryttaren och gå fram för skänkeln.
 
När du ska öva på broar kan du bygga en liten passage som liknar en bro. Rid där man inte kan skada sig och där det inte finns trafik. 
När du ska över en bro, ha gärna med en säker häst som kan gå före. Led hästen över först, repetera ett antal gånger. Prova kanske så småningom att rida på hemvägen när hästen vill hemåt. Hästen ska känna sig trygg.
 
Med vänliga hälsningar,
Bo JenåOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar