Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Ryttarövning för avslappnade axlar och överarmar

Hej! Jag har ett problem med min sits som jag hoppas att du kan hjälpa mig med. Det är nämligen så att jag spänner mig i armarna och axlarna när jag rider, vilket hämmar både mig och hästen att prestera. Det är stor skillnad på takt och rytm när jag väl får till avslappningen, men det är jättesvårt. Hur kan jag träna detta?

Bo Jenås svar:

Hej!

Det gäller att du försöker repetera för dig själv hela tiden att du ska vara avslappnad. Att du ska intala dig själv hur du ska rida, att slappna av och andas med magen är nummer ett! Jag kan tipsa dig om en övning som du kan göra i skritt till att börja med, och sedan i både trav och galopp om du känner att du kan hålla balansen. Övningen går ut på att du rör en axel i taget i olika riktningar. Framåt, bakåt, uppåt. Detta för att sedan återgå till ett avslappnat läge.

Du kan göra detta i ett par varv i skritt till att börja med och sedan rida vidare enligt planen. Men återgå till den här övningen – lyft vardera axel uppåt, framåt, bakåt. I början kanske du måste göra det ofta, efter två-tre varv bara för att påminna dig om hur axeln ska vara placerad och att du ska vara avslappnad i den. Ta också in överarmen i rörelserna – rör dem på samma sätt som axlarna.

I början måste du nog påminna dig själv om detta ofta, men så småningom kommer du att hitta avslappningen av dig själv. Ett annat tips är så klart att ha någon som står på marken och påminner dig om att slappna av. Fokusera inte så mycket på hästens form när du gör de här övningarna, de är till för dig och din sits. Lägg gärna in dem när du ändå pausar hästen.

Lycka till!OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar