Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Hästen rinner iväg – hur rids en korrekt halvhalt?

Jag undrar hur man ska få till en korrekt halvhalt? Hur börjar man med att lära hästen halvhalter – är det en hel övergång till att börja med eller vad? Jag förstår det som att man ska tänka nästan som att man ska sakta av, är det korrekt? Har du förslag på någon bra övning för just korrekta halvhalter?

Inte minst har jag svårt inför hörnpasseringar, där min häst ofta rinner iväg utan att lyssna på min förhållning. Särskilt på tävling är detta svårt, då jag inte riktigt känner att jag har full koll där man kan slappna av mellan rörelserna.


Bo Jenås svar:

Hej!
  
Det bästa tipset jag kan ge är att själv sitta upp och testa på en välskolad häst, som kan korrekta halvhalter. Kanske kan du låna en häst av din tränare eller någon annan, för att få uppleva hur en korrekt halvhalt ska kännas. Sitt också bredvid och studera när en riktigt bra ryttare rider halvhalter på sin häst, för att se hur hästen rör sig och beter sig. Det finns många filmer och guider där man kan se hur en korrekt halvhalt går till.
  
Det är små hjälper som samverkar i en halvhalt – hand, säte och skänkel – det är inga stora hjälper som ska tas. Du kan enkelt börja med att göra halt från skritt och sedan mjukna när hästen stannat. Börja från början och gör det steg för steg i skritt. Hästen ska samla upp sig men röra sig framåt och ha bjudning framåt. Halvhalter görs innan en volt till exempel, för att återställa balansen eller för att det går för fort.
  
Ett enkelt sätt att träna hörnpasseringar på är att ställa upp koner på ridbanan. Sätt upp en kon i ett hörn och runda den, med en halvhalt före och en halvhalt efter. Kanske kan du också träna på att stanna vid en bokstav och verkligen komma dit och stanna där, då blir det mer verkligt och precist.
  
Lycka till,
BoOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.