Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


"Min häst går emot bettet och vill inte slappna av"

Hej! Jag har ett äldre sto som tränar och tävlar lite dressyr. Hon har tidigare haft sår i mungipan på grund av nickel, men de är nu läkta. Dock är det som att hon tror att det ska göra ont i munnen när man tar i henne, för hon stretar med huvudet. Tar jag i ena tygeln drar hon bara emot. Finns det någon övning som får henne att slappna av och gå på tygeln? Hon sänker sig till slut, men det blir en dragkamp.


Bo Jenås svar:

Hej,
  
Först tycker jag att du ska kolla att hon verkligen är läkt i munnen och att det inte är något annat med exempelvis tänder eller tandkött som behöver åtgärdas.
  
Sedan är det viktigt med ett bett som passar och som varken är för brett eller för smalt. Det finns ju syntet- eller gummibett vilket vissa hästar trivs bättre på, man kan också vira latex runt ett vanligt bett för att få det mjukare – många hästar gillar det. Detta bör du försöka med först.
  
Sedan finns det bettlösa träns som du kan ha som träningshuvudlag, kanske kan du få henne lydig och stadig bettlöst allra först, för att komma bort från problemet. Det kan få både henne och dig att tänka annorlunda ett tag, så att du sedan kan gå tillbaka till bett igen.
  
All kontakt med hästens mun ska vara mjuk, stadig och lätt. Framför allt måste hästen ha förtroende för bettet och vilja gå fram till det. Var noggrann med att inte tar bort kontakten med bettet utan att erbjuda en lätt och behaglig kontakt. Hästen ska som sagt vilja gå fram och söka stöd.
  
Lycka till!
Bo OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar