Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


"Min häst går i överilat tempo"

Hej Bo!

Jag har en 8-årig halvblodsvalack som gärna går i ett lite överilat tempo (inte i skritt), han blir framtung och går på bogarna. Hur ska jag få honom stark och i balans att bära sig själv bättre?

Mvh,
Maria


Bo Jenås svar:

Hej Maria!

Framför allt handlar det om att hitta rätt tempo i trav och galopp och att sedan göra mycket övergångar i det tempot. Om hästen har bråttom i övergången kan du flytta den lite undan för skänkeln när du sätter igång eller saktar av. Rid upprepade övergångar mellan samtliga gångarter: skritt – trav – galopp – skritt – galopp – trav och så vidare.

Formen är också viktig. Hästen ska jobba bakifrån och fram genom ryggen. Den får inte vara för hög så att den tappar sambandet mellan nacken och bakbenen. Arbetsformen i övningarna ovan får gärna vara lite lägre, hästen behöver inte gå i tävlingsform förrän den är lugn och vilar på steget.

När arbetet med övergångarna går bra på volt kan du rida ut i galopp på rakt spår. Lägg en volt mitt på långsidan om det går för fort. Använd på så sätt volter för att fånga upp och bromsa hästen.
Många hästar blir heta om man tar för mycket i tyglarna. Då är övergångar, sidvärtsarbete och volter bra "bromsverktyg" att ta till.

Lycka till!
Vänliga hälsningar,
Bo JenåOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Häst som plötsligt börjat springa vid sidan av hindren
Helena Persson svarar
Frustrerad och ledsen i ridningen på grund av stress
Nina Bengtsson svarar
Varierad träning bäst för häst med "svaga" bakknän
Nina Bengtsson svarar
Vad gäller kring återköpsklausul efter åtta år?
Eva Johansson svarar
Häst som drar inåt i volten
Nina Bengtsson svarar
Häst som svettas dygnet runt
Eva Andersson Sharon svarar
Travhoppning bra för taggad häst
Victoria Almgren svarar
Häst som slår ihop framtänderna vid ridning
Eva Andersson Sharon svarar
Utmana galoppen ett måste inför utomhussäsongen
Victoria Almgren svarar
Ponny stegrade vid köpet – nu vill köparen reklamera
Eva Johansson svarar