Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


"Min häst går i överilat tempo"


Publicerat: 2006-01-17
Hej Bo!

Jag har en 8-årig halvblodsvalack som gärna går i ett lite överilat tempo (inte i skritt), han blir framtung och går på bogarna. Hur ska jag få honom stark och i balans att bära sig själv bättre?

Mvh,
Maria


Bo Jenås svar:

Hej Maria!

Framför allt handlar det om att hitta rätt tempo i trav och galopp och att sedan göra mycket övergångar i det tempot. Om hästen har bråttom i övergången kan du flytta den lite undan för skänkeln när du sätter igång eller saktar av. Rid upprepade övergångar mellan samtliga gångarter: skritt – trav – galopp – skritt – galopp – trav och så vidare.

Formen är också viktig. Hästen ska jobba bakifrån och fram genom ryggen. Den får inte vara för hög så att den tappar sambandet mellan nacken och bakbenen. Arbetsformen i övningarna ovan får gärna vara lite lägre, hästen behöver inte gå i tävlingsform förrän den är lugn och vilar på steget.

När arbetet med övergångarna går bra på volt kan du rida ut i galopp på rakt spår. Lägg en volt mitt på långsidan om det går för fort. Använd på så sätt volter för att fånga upp och bromsa hästen.
Många hästar blir heta om man tar för mycket i tyglarna. Då är övergångar, sidvärtsarbete och volter bra "bromsverktyg" att ta till.

Lycka till!
Vänliga hälsningar,
Bo JenåOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar