Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


"Min häst går i överilat tempo"

Hej Bo!

Jag har en 8-årig halvblodsvalack som gärna går i ett lite överilat tempo (inte i skritt), han blir framtung och går på bogarna. Hur ska jag få honom stark och i balans att bära sig själv bättre?

Mvh,
Maria


Bo Jenås svar:

Hej Maria!

Framför allt handlar det om att hitta rätt tempo i trav och galopp och att sedan göra mycket övergångar i det tempot. Om hästen har bråttom i övergången kan du flytta den lite undan för skänkeln när du sätter igång eller saktar av. Rid upprepade övergångar mellan samtliga gångarter: skritt – trav – galopp – skritt – galopp – trav och så vidare.

Formen är också viktig. Hästen ska jobba bakifrån och fram genom ryggen. Den får inte vara för hög så att den tappar sambandet mellan nacken och bakbenen. Arbetsformen i övningarna ovan får gärna vara lite lägre, hästen behöver inte gå i tävlingsform förrän den är lugn och vilar på steget.

När arbetet med övergångarna går bra på volt kan du rida ut i galopp på rakt spår. Lägg en volt mitt på långsidan om det går för fort. Använd på så sätt volter för att fånga upp och bromsa hästen.
Många hästar blir heta om man tar för mycket i tyglarna. Då är övergångar, sidvärtsarbete och volter bra "bromsverktyg" att ta till.

Lycka till!
Vänliga hälsningar,
Bo JenåOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar