Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


"Min häst smiter in på dubbla spår"

Hej!

Jag har en halvblodsvalack på 10 år som jag sliter mig gråhårig på... Han har så svårt att spåra och smiter allt som oftast in på dubbla spår. Har du några bra tips till mig? Vi har inga speglar att titta i och ta hjälp av, utan jag måste vara på min vakt och känna var han är, och tyvärr så är han snabbare än mig...
Mycket tacksam för hjälp!

Mvh,
Josefine


Bo Jenås svar:

Hej Josefine!

Till en början är det viktigt att du lär dig att känna var du har bogarna på hästen. En vanlig anledning till att en häst hamnar på dubbla spår är att den skjuter ut ytterbogen, och flyttar ut ryttaren på yttersidan, till exempel på en volt.

När du tycker att du har kontroll på bogarna kan du börja flytta framdelen en hovsbredd innanför bakdelens spår, både i trav och i galopp. Det blir som att du rider början till öppna, men du bör inte böja hästen för mycket. Det är viktigt att yttertygeln hela tiden reglerar ytterbogen, som du inte får tappa ut åt sidan. Om ytterbogen åker ut spelar det ingen roll hur mycket du böjer halsen!
Övningen gör, om den utförs korrekt, att du kommer åt det bakben som hästen försöker spara när den går på dubbla spår.

Om det känns bättre när du rider med framdelen något innanför så har hästen förmodligen gått på dubbla spår innan. Känner du ingen direkt skillnad spårade hästen troligtvis ganska okej innan du satte igång med övningen.

Dels stärker den här övningen hästen, dels förbättrar den kvaliteten på gångarterna. När det fungerar bra att rida med framdelen något innanför kan du testa att göra små tempoväxlingar, med bibehållen böjning, mellan arbetstrav/arbetsgalopp och lite mer samlad trav/galopp.

Eftersom du inte har tillgång till speglar tycker jag att du kan ta hjälp av en person på marken då och då. Det behöver inte alltid vara en tränare, det kan vara en kompis som du instruerat om hur det ska se ut när det är rätt. Rid mot personen och låt honom eller henne tala om hur det ser ut. Försök sedan att förknippa känslan du har med det medhjälparen berättar.

Åk dessutom gärna till ett ridhus med speglar ibland, för att med egna ögon se om hästen spårar.

Lycka till!

Vänliga hälsningar,
Bo JenåOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar
Häst som har problem med återkommande hovbölder
Hanna Borg svarar