Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Ponnyn går bra på graman – då är den väl inte farlig att använda?

Hej experterna!
 
Jag har en fråga angående gramantygel. Jag har en ponny, en B-ponny på 14 år. Jag har nu börjat rida lite med gramantygel på honom, har ridit med graman innan på många andra hästar. Det funkar bra på min ponny och han verkar trivas och vara nöjd med den. Han går även väldigt fint och jag finner inget dåligt med att rida med graman ibland. Visst, man behöver inte nöta varje ridpass med en graman, men någon gång ibland bara.
 
Vad tycker du/ni om det? Bra eller dåligt? Har fått några dåliga kommentarer på min blogg från personer som inte tycker att jag borde använda graman. Så nu undrar jag vad ni tycker, och om jag kan fortsätta att rida med graman på min ponny. För de lär väl inte ta någon skada av att man rider med graman lite ibland?
 
Tacksam för svar :)

Bo Jenås svar:

Hej!
 
Jag tycker inte att det är så lämpligt med graman, allmänt sett. Gramantygeln är tänkt som ett hjälpmedel. Om rutinerade hästutbildare eller tävlingsryttare på högre nivå använder gramanen som ett hjälpmedel för att korrigera saker, tillfälligtvis, kan det vara okej. Men att använda graman generellt för normal träning rekommenderar jag inte, det är vid ytterst få tillfällen som det behövs. 
 
Då är det bättre att försöka lösa de problem man tycker att man får rätt på med graman - fast utan graman. Ta hjälp av en duktig tränare som kan se om det är okej för dig med gramanen.
 
Gramantygeln inbjuder ibland till en eftergift som inte kommer bakifrån och över ryggen. Det kan kännas rätt - men ofta jobbar hästen inte korrekt på det sätt som gör att den stärker sig och att det blir beständigt. Hästen kan ta in nosen, men den eftergiften är inte bakifrån och fram.
 
Lycka till hälsar
Bo Jenå


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar
Häst som har problem med återkommande hovbölder
Hanna Borg svarar
Studier kring uringvägsinflammation på häst
Hanna Borg svarar
Häst som stannar ut sig på tävling – men hoppar allt på träning
Helena Persson svarar
Häst som inte går fram för skänkeln
Emelie Brolin svarar
Häst sparkad på betet – vem är ansvarig?
Eva Johansson svarar
Hindren kommer tätare i högre klasser
Helena Persson svarar
Häst med svullnad på utsidan av skenan – hur behandla?
Hanna Borg svarar