Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


"Hjälp, min ponny ryggar snett och vi ska snart starta Lätt A!"

Hej,
  
Jag och min ponny ska börja rida LA i år. Och jag undrar om det finns något bra sätt att träna på att rygga rakt bakåt? I början av ridpasset blir ryggningarna jättesneda, men de blir bättre i slutet av passet. Finns det något annat som är extra viktigt att tänka på i just Lätt A?


Bo Jenås svar:

Hej!
  
För att få ryggningen rak kan man ta hjälp av staketet (eller sargen). Om ponnyn till exempel brukar gå bakåt åt höger i ryggningen gör du halt så att du har staketet på höger sida om er. Då får han inte plats att sätta ut bakbenet. För att få kvalitet i ryggningen gäller det att inte rygga för många steg åt gången, det räcker med ett par tre steg. Öka sedan på med fler steg allteftersom ni blir säkrare på rörelsen.
  
Träna på förvänd galopp
I LA-programmen ingår bland annat förvänd galopp, där är det viktigt att du visar att ponnyn klarar av att samla och bära sig själv. Samlad galopp kan du till exempel öva på genom att göra lite djupare hörnpasseringar och/eller genom att lägga volter som du minskar successivt.
När det gäller den förvända galoppen börjar du ”snällt” med att galoppera i rättvänd galopp på fyrkantsspåret. På långsidan lägger du en svag böj in till kvartslinjen, för att sedan gå tillbaka till fyrkantsspåret innan hörnpasseringen.
Du kan också lägga en serpentinbåge över ridbanan: Kom i rättvänd galopp i exempelvis vänster varv på fyrkantsspåret. Vänd över ridbanan mellan B och F (40-bana) i ett svagt S, och kom ut i andra varvet mellan E och H. Försök att behålla vänster galopp hela tiden.

Lycka till!
/Bo JenåOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar