Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Omskolad galoppör som slår mot skänkeln


Publicerat: 2009-10-05

Jag har ett JÄTTEPROBLEM som jag inte vet hur jag ska lösa. Skolar om en före detta galoppör, en nioårig fullblodsvalack, sedan i juni. Hittills har allt gått väldigt bra. Vi har ökat arbetet från cirka 20 minuter till 40 minuter. Till en början jobbade vi bara med skritt, trav och galopp ute - men sedan augusti har vi börjat jobba i paddock med lättare bomarbete, volter (inte mindre än 20 meter) och övergångar. Han är definitivt mer spänd när vi jobbar i paddock än ute, men jag tycker att det är normalt så här tidigt i utbildningen.

Hästen har varit dålig på att svara på skänklarna, men då fullblod är ovana att ridas med benen och vanligtvis är väldigt känsliga har jag använt spö bakom skänkeln som förstärkning. Det har han inte gillat utan har sparkat mot spöet. Istället för att använda spö har jag då kickat lite hårdare med benen, för att få honom att gå fram, men får samma respons - han sparkar mot mina skänklar.

Nu kan jag inte sätta mig på honom utan att han lägger öronen bakåt och väntar på att få en hjälp som han kan protestera mot. Vad gör jag? Just nu går det inte att rida honom utan jag longerar. Det går bättre, men han gillar inte när jag använder pisken bakom, då sparkar han. Hur kan jag komma ur denna spiral av dåligt beteende? Veterinären har gått igenom honom, inga problem med rygg, tänder etcetera. Har också kollat hans sadel och den är OK. Jag har skolat om flera fullblod tidigare, men detta har jag aldrig stött på!

Hälsningar
Lotta


Bo Jenås svar:

Hej Lotta!

Som du säkert vet kan det ta väldigt lång tid att skola om en galoppör till ridhäst. Löphästar har ju aldrig känt skänkeln runt magen på det sätt ridhästar är vana vid. Vissa individer är dessutom känsligare än andra och i vissa fall kan de även ha dåliga erfarenheter av pisken.
När det gäller din häst måste du försöka bryta mönstret, så att hästen så småningom blir trygg, känner förtroende och tycker att det är roligt att arbeta. Men det får inte ske genom att ”sätta hårt mot hårt”, då blir hästen bara ännu mer otrygg och det kan uppstå farliga situationer.

Om det går bättre att longera än att rida föreslår jag att du börjar i den änden. Du kan också ta hjälp av någon som är duktig på att tömköra. Jogga i trav och galopp utan större krav och byt varv med hjälp av tömmarna/linan. Det kan vara klokt att vänta med att rida tills hästen tycker att det är kul att arbetas från marken, tar alla röstkommandon och bjuder framåt. Om den inte tar drivningen från backen, och inte svarar för rösten, blir den svår att träna uppsuttet.
Gör saker som hästen tycker är tryggt och roligt. Led ut den i naturen, skritta ut efter en annan häst och så vidare. Att använda en annan häst som ”draghjälp” är ofta en bra metod. Miljöombyte är alltid bra för att hålla hästar på gott humör.  

När du börjar träna hästen uppsuttet igen kan det vara bra att börja lite mer ”galopplikt”, alltså med korta läder och lättare sits. Då känner hästen igen sig. Lädren kan du efter hand länga, kanske med ett hål i veckan. Det gäller att inte byta helt till ett nytt system på en gång.
Om problemen inte ger med sig tycker jag att du ska ta hjälp av en ryttare som är van vid att rida galopphästar, så att du inte utsätter dig själv för fara. Du skulle också kunna ta hjälp av någon duktig person med exempelvis natural horsemanship-inriktning – som kan träna hästen från backen och få den att känna sig trygg med ledarskapet och kroppsspråket.
Glöm inte heller att göra täta hälsokontroller, så att du med säkerhet vet att hästen inte har ont. 

Lycka till!
/Bo Jenå
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet