Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Piruetter - vad bör man tänka på?

Hej!
 
Jag har en häst med bra gångarter, dock är galoppen eventuellt av något sämre kvalitet. Hästen är utbildad till och med Intermediaire. Min fråga är:
Vad behöver jag tänka på och känna till vid arbete med galoppiruetter? Ingång, utgång, arbetspiruetter, hur arbetar jag med piruetterna för att behålla/utveckla galoppens kvalitet, förberedande övningar etcetera?
Vi gör piruetter fint och får 7:or, men jag förstår inte riktigt vad jag gör (i teorin alltså).
 
Tusen, tusen tack för svar!


Bo Jenås svar:

Hejsan!
 
Det är en intressant fråga du har och svaret skulle som du förstår kunna bli hur långt som helst. Men jag försöker ge ett par generella tips.
 
För piruetter gäller att ju bättre och rundare den samlade galoppen är, desto bättre blir piruetterna. Börja med att bara göra ett kvarts varv, till exempel i ett hörn på ett litet fyrkantsspår. Vänd i ett par språng och rid sedan framåt i bjudning.
Låt hellre hästen vara lite rakare i innersidan än förböjd, innan piruetterna är helt befästa. Då blir det lättare för hästen att få upp den inre bogen och behålla sin bärighet och spänst i galoppen genom piruetten. Du kan till och med motställa någon gång i piruetten, för att riktigt få med och rama in yttersidan. Lägg till den ställning och böjning, som du behöver på tävling sedan, i ett lite senare skede i träningen.
 
En grundregel är att det är bättre att rida lite större arbetspiruetter på träning än att centrera för mycket så att hästen tappar balansen och bärigheten. Ingången i piruetten är viktig, du måste börja i en riktigt bärig galopp. Minska diametern på piruetterna efter hand, så att de blir mer centrerade men med bibehållen balans.    
 
Om hästen är stark nog för piruetterna bidrar de till ökad bärighet i galoppen, det blir som lite bodybuilding. Men gör inte det här arbetet för mycket och för länge, det är jobbigt för hästen och får inte övergöras. Använd då hellre större arbetspiruetter för att bygga upp styrkan i galoppen.
 
Med vänlig hälsning
Bo JenåOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar