Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Ponny som har svårt för att gå i förvänd galopp

Hej!

Jag har en D-ponny som jag har tävlat i hoppning med förut. Och då lärde jag henne att hon skulle byta galopp så fort hon hamnade i andra varvet, vilket hon lärde sig.

Men nu när jag har gått över till dressyren har hon jättesvårt att gå i vänster förvänd galopp. Hon kortar upp galoppen jättemycket och byter sedan. Medan i höger varv fungerar det jättebra!

Nu när jag har börja tävla i LA-klasserna får jag sämre procent på grund av hennes vänstra förvända galopp. Hur ska jag kunna träna upp den så att den blir bättre?


Bo Jenås svar:

Hej!

Jag tycker att du ska gå ett par steg tillbaka och rida väldigt enkla vägar i förvänd galopp.

Allra först kan du lära hästen att gå på dina signaler genom att fatta rättvänd galopp, galoppera ett par språng, bryta av, fatta förvänd galopp, galoppera ett par språng, bryta av, fatta rättvänd galopp, galoppera ett par språng, bryta av, och så vidare. Då förstår hästen så småningom att det är signalerna från ryttaren och inte varvet som styr galoppsidan. Korrigera mjukt och lugnt, men tydligt, om din ponny fattar fel.

Det är också viktigt att du bryter av till trav om du känner att det är ett byte på gång. Det måste hela tiden vara du som tar initiativen och då är det bättre att förekomma hästen lite.

Det kan ta tid för ponnyn att komma bort från tänkandet på att den ska byta, dessutom måste den få chans att hitta sin balans i den "svåra" galoppsidan. Rid inte komplicerade serpentiner eller andra övningar tills den förvända galoppen är befäst. Undvik också, under en period, att byta galopp när du hoppar. Bryt av och fatta ny galopp istället, så att hästen inte blir förvirrad.

Tänk på att träna förvänd galopp korta bitar och i en lugn miljö, gärna ute på ett fält eller varför inte runt hinder? En bra övning är att rida en enkel båge längst med långsidan. Då rider du i rättvänd galopp genom kortsidan, lägger en mjuk båge in mot X och rider sedan tillbaka mot långsidan så att du på nytt hamnar i rättvänd galopp. Till en början behöver bågen inte gå längre in från spåret än 3-4 meter, öka bågens storlek efter hand som hästen blir stadigare.

I själva den förvända galoppen kan du i början behöva överdriva ytterskänkelns verkan. Om du släpper den eller blir för passiv blir det lättare för hästen att byta.

Lycka till!

Vänliga hälsningar,
Bo JenåOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.