Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Ponny som reagerar dåligt på hjälperna

Hej!

Jag har ett åttaårigt ponnysto som jag har haft i cirka fyra månader. Hon funkar bra men problemet är att hon ibland tar tid på sig att reagera för hjälperna. Men när hon har kommit igång kan hon hålla ett ganska bra tempo. Hur ska jag göra för att få henne mer känslig för skänkeln? Jag rider aldrig henne med sporrar utan i så fall bara med ett allroundspö. Finns det några bra lydnadsövningar?

Mvh,
Undrande hoppryttare


Bo Jenås svar:

Hej!

Det är viktigt att göra hästen uppmärksam för hjälperna redan i början av ridpasset. Från första gången du sätter igång henne i skritt ska hon svara framåt.
Renodla hjälperna, när du ger skänkelhjälp för trav ska hon trava direkt och när du förhåller med tyglarna ska hon stanna/sakta av utan fördröjning. När hon inte reagerar direkt får du med en gång ge en bestämdare hjälp, men undvik att bli långsam, seg eller för kraftig i din hjälpgivning.

Du kan ta hjälp av ett långt spö som du lägger till bakom skänkeln när hon inte svarar. Beröm och uppmuntra så fort hon går fram. Spöet är ingen bestraffning utan en hjälp som förtydligar att hon gör fel när hon inte tar skänkeln. Jag tycker att du kan växla mellan att ibland rida med spö och ibland kanske även med sporrar för att få hästen mer uppmärksam.

När du jobbar med att renodla hjälperna är inte det viktigaste att hästen går i en tävlingsmässig form. Den kan i första steget få vara lite öppen i formen, bara den svarar framåt. I nästa steg ska den både svarar framåt och gå i en korrekt form.
Om man gör tvärtom, det vill säga börjar med formen, kan man strypa framåtbjudningen. Ofta blir vi lite för fixerade vid att hästen ska gå på tygeln till varje pris.

En bra lydnadsövning är att flytta hästen lite sidvärts i några steg men sedan möta upp med ytterskänkeln och rida rakt fram. Sedan kan du rida några steg åt sidan igen för andra skänkeln. Var noga med att hästen verkligen svarar framåt och behåller bjudningen.
I galopp ska du kunna öka och minska galoppen utan att hästen bryter av. Om hästen inte svarar framåt i galopp, ställ dig upp i lätt sits och galoppera framåt ordentligt. Glöm inte att ge mycket beröm när den svarar.

Lycka till!
Vänliga hälsningar,
Bo JenåOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar