Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Ponny som reagerar dåligt på hjälperna

Hej!

Jag har ett åttaårigt ponnysto som jag har haft i cirka fyra månader. Hon funkar bra men problemet är att hon ibland tar tid på sig att reagera för hjälperna. Men när hon har kommit igång kan hon hålla ett ganska bra tempo. Hur ska jag göra för att få henne mer känslig för skänkeln? Jag rider aldrig henne med sporrar utan i så fall bara med ett allroundspö. Finns det några bra lydnadsövningar?

Mvh,
Undrande hoppryttare


Bo Jenås svar:

Hej!

Det är viktigt att göra hästen uppmärksam för hjälperna redan i början av ridpasset. Från första gången du sätter igång henne i skritt ska hon svara framåt.
Renodla hjälperna, när du ger skänkelhjälp för trav ska hon trava direkt och när du förhåller med tyglarna ska hon stanna/sakta av utan fördröjning. När hon inte reagerar direkt får du med en gång ge en bestämdare hjälp, men undvik att bli långsam, seg eller för kraftig i din hjälpgivning.

Du kan ta hjälp av ett långt spö som du lägger till bakom skänkeln när hon inte svarar. Beröm och uppmuntra så fort hon går fram. Spöet är ingen bestraffning utan en hjälp som förtydligar att hon gör fel när hon inte tar skänkeln. Jag tycker att du kan växla mellan att ibland rida med spö och ibland kanske även med sporrar för att få hästen mer uppmärksam.

När du jobbar med att renodla hjälperna är inte det viktigaste att hästen går i en tävlingsmässig form. Den kan i första steget få vara lite öppen i formen, bara den svarar framåt. I nästa steg ska den både svarar framåt och gå i en korrekt form.
Om man gör tvärtom, det vill säga börjar med formen, kan man strypa framåtbjudningen. Ofta blir vi lite för fixerade vid att hästen ska gå på tygeln till varje pris.

En bra lydnadsövning är att flytta hästen lite sidvärts i några steg men sedan möta upp med ytterskänkeln och rida rakt fram. Sedan kan du rida några steg åt sidan igen för andra skänkeln. Var noga med att hästen verkligen svarar framåt och behåller bjudningen.
I galopp ska du kunna öka och minska galoppen utan att hästen bryter av. Om hästen inte svarar framåt i galopp, ställ dig upp i lätt sits och galoppera framåt ordentligt. Glöm inte att ge mycket beröm när den svarar.

Lycka till!
Vänliga hälsningar,
Bo JenåOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.