Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Ponny som reagerar dåligt på hjälperna

Hej!

Jag har ett åttaårigt ponnysto som jag har haft i cirka fyra månader. Hon funkar bra men problemet är att hon ibland tar tid på sig att reagera för hjälperna. Men när hon har kommit igång kan hon hålla ett ganska bra tempo. Hur ska jag göra för att få henne mer känslig för skänkeln? Jag rider aldrig henne med sporrar utan i så fall bara med ett allroundspö. Finns det några bra lydnadsövningar?

Mvh,
Undrande hoppryttare


Bo Jenås svar:

Hej!

Det är viktigt att göra hästen uppmärksam för hjälperna redan i början av ridpasset. Från första gången du sätter igång henne i skritt ska hon svara framåt.
Renodla hjälperna, när du ger skänkelhjälp för trav ska hon trava direkt och när du förhåller med tyglarna ska hon stanna/sakta av utan fördröjning. När hon inte reagerar direkt får du med en gång ge en bestämdare hjälp, men undvik att bli långsam, seg eller för kraftig i din hjälpgivning.

Du kan ta hjälp av ett långt spö som du lägger till bakom skänkeln när hon inte svarar. Beröm och uppmuntra så fort hon går fram. Spöet är ingen bestraffning utan en hjälp som förtydligar att hon gör fel när hon inte tar skänkeln. Jag tycker att du kan växla mellan att ibland rida med spö och ibland kanske även med sporrar för att få hästen mer uppmärksam.

När du jobbar med att renodla hjälperna är inte det viktigaste att hästen går i en tävlingsmässig form. Den kan i första steget få vara lite öppen i formen, bara den svarar framåt. I nästa steg ska den både svarar framåt och gå i en korrekt form.
Om man gör tvärtom, det vill säga börjar med formen, kan man strypa framåtbjudningen. Ofta blir vi lite för fixerade vid att hästen ska gå på tygeln till varje pris.

En bra lydnadsövning är att flytta hästen lite sidvärts i några steg men sedan möta upp med ytterskänkeln och rida rakt fram. Sedan kan du rida några steg åt sidan igen för andra skänkeln. Var noga med att hästen verkligen svarar framåt och behåller bjudningen.
I galopp ska du kunna öka och minska galoppen utan att hästen bryter av. Om hästen inte svarar framåt i galopp, ställ dig upp i lätt sits och galoppera framåt ordentligt. Glöm inte att ge mycket beröm när den svarar.

Lycka till!
Vänliga hälsningar,
Bo JenåOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Häst med svullnad på utsidan av skenan – hur behandla?
Hanna Borg svarar
Häst som plötsligt börjat springa vid sidan av hindren
Helena Persson svarar
Frustrerad och ledsen i ridningen på grund av stress
Nina Bengtsson svarar
Varierad träning bäst för häst med "svaga" bakknän
Nina Bengtsson svarar
Vad gäller kring återköpsklausul efter åtta år?
Eva Johansson svarar
Häst som drar inåt i volten
Nina Bengtsson svarar
Häst som svettas dygnet runt
Eva Andersson Sharon svarar
Travhoppning bra för taggad häst
Victoria Almgren svarar
Häst som slår ihop framtänderna vid ridning
Eva Andersson Sharon svarar
Utmana galoppen ett måste inför utomhussäsongen
Victoria Almgren svarar