Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Så får du hästen att stå stilla i halten

Hej!

Har du något tips om hur man lär en ponny att stå stilla i halten på dressyrtävling? När vi tränar hemma brukar han sätta halten bra, stå kvar i form och vänta.

Ofta gör han det på tävling också, tills jag ska ta tyglarna i en hand och hälsa. Då ska han börja titta på omgivningarna, gärna kalla på några kompisar eller mest bara trampa runt. Det gör ju också att han är lite okoncentrerad när jag ska börja rida och jag har redan tappat flera poäng.

Jag förstår ju att jag måste träna på detta hemma men hur får jag honom att förstå att han gör fel? Han är känslig och vill göra rätt och om jag tar tag i honom lite hårdare blir han väldigt orolig och det blir bara värre. Har du något tips?

Mvh,
Carina


Bo Jenås svar:

Hej Carina!

Det första jag tänker på är att du måste kunna ta ner handen och hälsa hemma i ridhuset eller på ridbanan, även om det är lite rörigt. Prova på lite olika platser och framför allt när det är stimmigt i ridhuset, alltså inte bara när du är ensam.

Grundorsaken är att man måste ha hästen lydig. När du säger att den ska stå stilla så ska den stå stilla. Sedan ska den lydnaden finnas kvar i halten tills du säger något annat. För att en häst ska kunna göra halt och ryttaren ska kunna hälsa med hästen i bibehållen form så måste hästen vara befäst i en ärlig eftergift i den tidigare gångarten. Om du gör halt ur en trav där hästen inte varit riktigt eftergiven kommer du inte att få till eftergiften i halten.

När allt fungerar som det ska hemmavid tycker jag att du ska ge dig ut på programridning. Om det inte ordnas några sådana i närheten av där du bor kan du arrangera en liten dressyrbana hemmavid, tillsammans med föräldrar eller kompisar. Sätt på en radio och gör det hela så tävlingslikt som möjligt.

Vänj sedan hästen successivt, gå inte rakt på det som är svårast med en gång. Du kanske kan börja med att rida upp och göra halt utan att hälsa ett par gånger. Sedan kan du göra halt och hälsa lite tidigare på medellinjen, längre från domarbordet. För att slutligen lägga halten och hälsningen där den ska vara på tävling.

En annan viktig sak är att rannsaka sig själv. Är det jag som gör hästen spänd på tävlingarna? Kanske vill jag för mycket? Det gäller att försöka att få till en mjuk och avslappnad ridning, det får inte vara för stor skillnad mellan "hemmaridningen" och tävling.

Lycka till!
Vänliga hälsningar,
Bo JenåOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.