Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Så får du hästen att stå stilla i halten

Hej!

Har du något tips om hur man lär en ponny att stå stilla i halten på dressyrtävling? När vi tränar hemma brukar han sätta halten bra, stå kvar i form och vänta.

Ofta gör han det på tävling också, tills jag ska ta tyglarna i en hand och hälsa. Då ska han börja titta på omgivningarna, gärna kalla på några kompisar eller mest bara trampa runt. Det gör ju också att han är lite okoncentrerad när jag ska börja rida och jag har redan tappat flera poäng.

Jag förstår ju att jag måste träna på detta hemma men hur får jag honom att förstå att han gör fel? Han är känslig och vill göra rätt och om jag tar tag i honom lite hårdare blir han väldigt orolig och det blir bara värre. Har du något tips?

Mvh,
Carina


Bo Jenås svar:

Hej Carina!

Det första jag tänker på är att du måste kunna ta ner handen och hälsa hemma i ridhuset eller på ridbanan, även om det är lite rörigt. Prova på lite olika platser och framför allt när det är stimmigt i ridhuset, alltså inte bara när du är ensam.

Grundorsaken är att man måste ha hästen lydig. När du säger att den ska stå stilla så ska den stå stilla. Sedan ska den lydnaden finnas kvar i halten tills du säger något annat. För att en häst ska kunna göra halt och ryttaren ska kunna hälsa med hästen i bibehållen form så måste hästen vara befäst i en ärlig eftergift i den tidigare gångarten. Om du gör halt ur en trav där hästen inte varit riktigt eftergiven kommer du inte att få till eftergiften i halten.

När allt fungerar som det ska hemmavid tycker jag att du ska ge dig ut på programridning. Om det inte ordnas några sådana i närheten av där du bor kan du arrangera en liten dressyrbana hemmavid, tillsammans med föräldrar eller kompisar. Sätt på en radio och gör det hela så tävlingslikt som möjligt.

Vänj sedan hästen successivt, gå inte rakt på det som är svårast med en gång. Du kanske kan börja med att rida upp och göra halt utan att hälsa ett par gånger. Sedan kan du göra halt och hälsa lite tidigare på medellinjen, längre från domarbordet. För att slutligen lägga halten och hälsningen där den ska vara på tävling.

En annan viktig sak är att rannsaka sig själv. Är det jag som gör hästen spänd på tävlingarna? Kanske vill jag för mycket? Det gäller att försöka att få till en mjuk och avslappnad ridning, det får inte vara för stor skillnad mellan "hemmaridningen" och tävling.

Lycka till!
Vänliga hälsningar,
Bo JenåOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar
Häst som har problem med återkommande hovbölder
Hanna Borg svarar