Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Så passar du in ett kandar

Hur passar man in ett kandar? Vad ska man tänka på när man passar in det? Vilket är det vanligaste felet du ser när man använder kandar?

Bo Jenås svar:

Hej!
  
Det viktigaste är att kandaret är väl tillpassat till hästens mun och att hästen är tillfreds under ridningen med kandaret, den får inte börja gapa eller bli orolig när du rider med kandar. Eftersom det på förhand är väldigt svårt att veta vad som passar just din häst rekommenderar jag dig att ta kontakt med en tränare som har olika kandarbett att låna ut. Detta för att du ska kunna prova dig fram till en lösning som blir så bra som möjligt. Kandar kostar nämligen en del att köpa och om det då blir fel kan det bli dyrt innan du hittar rätt.
  
Det finns en hel uppsjö av bridonger, stänger och skänklar att välja bland. Kandaret ska vara bekvämt för hästen och det ska få plats i hästens mun, det får inte bli så att munnen fylls upp med bara bett. Bridongen ligger något ovanför kandarstången i munnen på hästen, kindkedjan ska sitta så att den börjar verka när stången ligger i 45 graders vinkel. Kedjan får inte vara varken för hårt eller för löst spänd då båda delar inverkar negativt på hästen. Huruvida du ska ha långa eller korta, fasta eller rörliga skänklar är mycket svårt att ge tips om, eftersom det är helt individuellt beroende på både ryttare och häst.
Det är viktigt att nosgrimman spänns tillräckligt högt upp så att du inte klämmer bridongen med den.
  
Som du säkert har förstått av mitt svar finns det inga konkreta tips att ge, inte ens elitryttarna rider med ett och samma kandar hela tiden. Även de byter beroende på vilken effekt de söker för dagen. Så mitt råd är att ta kontakt med någon som kan hjälpa dig att passa in kandaret.
  
Lycka till!
/Bo

OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar
Häst som har problem med återkommande hovbölder
Hanna Borg svarar