Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Samlat eller fräscht tempo - det är frågan

Hej!
 
Jag har ett importerat halvblodssto (utan känd historia) född -00. Jag fick henne för ett år sedan och då var hon inte i så bra form. Vi har dessutom haft en del "ledarskapsproblem" som nu är på väg att lösa sig.
Min fundering är: Jag upplever att hon tar till ökningar av tempot som en flyktväg och att jag får bättre kontakt och kontroll om jag rider i ett mera samlat tempo. Hennes rörelser känns mera rätt och jag tänker att då hon inte flyr längre utan väntar så kan jag börja växla tempo mera.

Nu har jag haft lite hjälp och då handlade det mycket om att jag måste rida i ett fräschare tempo. Vilket leder till att jag upplever att hon får tillfälle att "fly". Hur ska jag tänka?

MVH från undrande

 


Bo Jenås svar:

Hej!

Jag tycker att du allra först ska lägga hästen i det tempo där du har kontroll. Kan du rida hästen kontrollerat med bibehållen takt, rytm och balans så är det troligtvis rätt tempo för er just nu.

Rider du för fort, så att du förlorar kontrollen och kontakten, kommer hästen varken att bli lösgjord, elastisk eller sätta muskler. Däremot kan du gärna öka tempot i korta intervaller, till exempel på en halv volt eller på en långsida. Eventuellt måste du efter tempoökningen i exempelvis trav gå ner i skritt ett par steg innan du börjar trava igen. Stanna inte i det fräschare tempot längre är att du har kontroll och hästen kan röra sig balanserat.

Vad gäller träningen du varit på så är det svårt för mig att säga om tränaren har "rätt" eller "fel". Men var gärna med på en clinic eller träning för någon annan person också, för att se om den personen har samma syn på dig, din häst och din ridning. Han eller hon kanske har ytterligare någon idé om hur du kan lösa problemet!

Viktigt är att framåtbjudningen aldrig går förlorad i ridningen. Se alltid till att rida i ett tempo där hästen har tillräcklig bjudning. Å andra sidan är som du vet bjudning och tempo två olika saker. Att hästen går fort behöver inte betyda att den bjuder.

Lycka till!

Vänliga hälsningar,
Bo Jenå

 OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar
Häst som har problem med återkommande hovbölder
Hanna Borg svarar
Studier kring uringvägsinflammation på häst
Hanna Borg svarar
Häst som stannar ut sig på tävling – men hoppar allt på träning
Helena Persson svarar
Häst som inte går fram för skänkeln
Emelie Brolin svarar
Häst sparkad på betet – vem är ansvarig?
Eva Johansson svarar
Hindren kommer tätare i högre klasser
Helena Persson svarar
Häst med svullnad på utsidan av skenan – hur behandla?
Hanna Borg svarar
Häst som plötsligt börjat springa vid sidan av hindren
Helena Persson svarar