Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Sliter piaff och passage på hästens ben?


Publicerat: 2009-01-19
Hej!

Jag har nyss fått händerna på en utbildad häst som kan allt. Men det är inte min häst utan jag är bara medryttare. Jag rider denna häst för att få känna på hur det ska kännas, då jag själv har en 6-åring som jag utbildar. Den hästen då som jag rider, har ägaren fått för sig att det sliter på hästens ben ifall man rider i för mycket passage, piaff eller piruetter. Så jag undrar nu är det så? Skulle vara bra att få veta då jag om några år ska börja med det på min 6-åring och ifall jag kan rida det på den andra hästen utan att känna att jag sliter på hans ben. Skulle inte förlåta mig själv ifall jag förstör någon häst ben.

Tack på förhand=} 

// Rebecka


Bo Jenås svar:

Hej Rebecka!

Som i all annan ridning beror det på hur man rider, hur mycket man rider och i vilken kondition och utbildningsfas hästen befinner sig. Har hästen en normal kondition och är stark och vältränad sliter det inte så mycket om man rider lite piaff och pass. Men det måste ske i balans, hästen måste vara avspänd och eftergiven och det får inte vara tvång och spänning med i bilden.

Men rid inte piaff och passage för länge eller för ofta. När hästen väl lärt sig piaff och passage rider man det vanligtvis inte mer än några gånger i veckam och max 6-7 minuter per pass. Man ska vara noga med att det ska ske under korta sekvenser och i balans, tänk på att piaff och passage innebär högre samlingsgrad. Och det får aldrig vara tvång med i bilden. Hästen måste ju bära mer med sina bakben så det ska ske i korta repriser. Det ska inte vara någon mängdträning.

Vänliga hälsningar,
Bo Jenå
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar