Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Sliter piaff och passage på hästens ben?

Hej!

Jag har nyss fått händerna på en utbildad häst som kan allt. Men det är inte min häst utan jag är bara medryttare. Jag rider denna häst för att få känna på hur det ska kännas, då jag själv har en 6-åring som jag utbildar. Den hästen då som jag rider, har ägaren fått för sig att det sliter på hästens ben ifall man rider i för mycket passage, piaff eller piruetter. Så jag undrar nu är det så? Skulle vara bra att få veta då jag om några år ska börja med det på min 6-åring och ifall jag kan rida det på den andra hästen utan att känna att jag sliter på hans ben. Skulle inte förlåta mig själv ifall jag förstör någon häst ben.

Tack på förhand=} 

// Rebecka


Bo Jenås svar:

Hej Rebecka!

Som i all annan ridning beror det på hur man rider, hur mycket man rider och i vilken kondition och utbildningsfas hästen befinner sig. Har hästen en normal kondition och är stark och vältränad sliter det inte så mycket om man rider lite piaff och pass. Men det måste ske i balans, hästen måste vara avspänd och eftergiven och det får inte vara tvång och spänning med i bilden.

Men rid inte piaff och passage för länge eller för ofta. När hästen väl lärt sig piaff och passage rider man det vanligtvis inte mer än några gånger i veckam och max 6-7 minuter per pass. Man ska vara noga med att det ska ske under korta sekvenser och i balans, tänk på att piaff och passage innebär högre samlingsgrad. Och det får aldrig vara tvång med i bilden. Hästen måste ju bära mer med sina bakben så det ska ske i korta repriser. Det ska inte vara någon mängdträning.

Vänliga hälsningar,
Bo JenåOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Häst som plötsligt börjat springa vid sidan av hindren
Helena Persson svarar
Frustrerad och ledsen i ridningen på grund av stress
Nina Bengtsson svarar
Varierad träning bäst för häst med "svaga" bakknän
Nina Bengtsson svarar
Vad gäller kring återköpsklausul efter åtta år?
Eva Johansson svarar
Häst som drar inåt i volten
Nina Bengtsson svarar
Häst som svettas dygnet runt
Eva Andersson Sharon svarar
Travhoppning bra för taggad häst
Victoria Almgren svarar
Häst som slår ihop framtänderna vid ridning
Eva Andersson Sharon svarar
Utmana galoppen ett måste inför utomhussäsongen
Victoria Almgren svarar
Ponny stegrade vid köpet – nu vill köparen reklamera
Eva Johansson svarar