Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Sliter piaff och passage på hästens ben?

Hej!

Jag har nyss fått händerna på en utbildad häst som kan allt. Men det är inte min häst utan jag är bara medryttare. Jag rider denna häst för att få känna på hur det ska kännas, då jag själv har en 6-åring som jag utbildar. Den hästen då som jag rider, har ägaren fått för sig att det sliter på hästens ben ifall man rider i för mycket passage, piaff eller piruetter. Så jag undrar nu är det så? Skulle vara bra att få veta då jag om några år ska börja med det på min 6-åring och ifall jag kan rida det på den andra hästen utan att känna att jag sliter på hans ben. Skulle inte förlåta mig själv ifall jag förstör någon häst ben.

Tack på förhand=} 

// Rebecka


Bo Jenås svar:

Hej Rebecka!

Som i all annan ridning beror det på hur man rider, hur mycket man rider och i vilken kondition och utbildningsfas hästen befinner sig. Har hästen en normal kondition och är stark och vältränad sliter det inte så mycket om man rider lite piaff och pass. Men det måste ske i balans, hästen måste vara avspänd och eftergiven och det får inte vara tvång och spänning med i bilden.

Men rid inte piaff och passage för länge eller för ofta. När hästen väl lärt sig piaff och passage rider man det vanligtvis inte mer än några gånger i veckam och max 6-7 minuter per pass. Man ska vara noga med att det ska ske under korta sekvenser och i balans, tänk på att piaff och passage innebär högre samlingsgrad. Och det får aldrig vara tvång med i bilden. Hästen måste ju bära mer med sina bakben så det ska ske i korta repriser. Det ska inte vara någon mängdträning.

Vänliga hälsningar,
Bo JenåOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar