Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Vad är viktigast när man rider kür – teknik eller känsla?

Hej Bo!
  
Ovanlig fråga kanske, men jag undrar över det här med kür. Jag ska skriva ett projektarbete där frågan är: vad är viktigast vid bedömning av kür – det tekniska utförandet i takt med musiken eller känslan som ryttare och häst förmedlar tillsammans till publiken? Alltså om man ser det som en dansare som utför sin dans tekniskt utmärkt eller som förmedlar känslor som ger publiken gåshud?
 
 Om man nu anser att det är tekniken som är viktigast, varför har man ens bedömningssporter om det inte är publiken som ska bli tillfredsställd? För någon månad sedan såg jag Andreas Helgestrand på Blue Hors Matiné rida ett kürprogram från Aachen 2006. Jag blev mycket tagen när jag såg honom rida sin häst, han förmedlade en sådan känsla till publiken. Det var till och med så att kommentatorerna sa ”vilken ära det är att få ha sett denna kür!”.
  
Jag var nästan helt säker på att han skulle vinna men han kom trea tror jag, och vinnaren – Anky van Grunsven – hade inte alls samma känsla i sin ridning. Underbart utfört av båda två, men dansken hade definitivt mer känsla och djup i sitt framförande. Det var just därför som jag ville ta reda på mer! :)
    
MVH Madde

Bo Jenås svar:

Hej!
  
Jag skulle vilja säga att det är båda delarna som avgör vilken poäng ett ekipage får för sin kür. Ett kürprogram ska vara uppbyggt så att det berättar en story. Med en inledning, höjdpunkter i mitten på programmet och en tydlig avslutning. Vilka rörelser som ska vara med får ju avvägas mot vad ryttaren och hästen är kapabla till att genomföra.
  
Om hästen är stor och pampig väljer man musik som passar en sådan häst. Höjdpunkterna i ett kürprogram ska ske på väl valda platser framför domarna. En korrekt riden kür, där hästen och ryttaren blir ett och där musiken och rörelserna stämmer överens är också den som förmedlar rätt känsla. Ryttaren ska arbeta med hästen och i harmoni med musiken, om de svårare rörelserna utförs rätt tillsammans med att ritten är elegant - då kan man belönas med riktigt höga poäng. Det är alltså helheten som bedöms.
  
Ett ekipage som utför alla tekniska svårigheter korrekt, men som inte kan berätta storyn eller som inte är i harmoni med hästen, får ju inte lika bra betalt. Precis som att ett ekipage som gör missar i de tekniska svårigheterna får avdrag för det.
   
Mvh
BoOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar
Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar