Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Vad är viktigast när man rider kür – teknik eller känsla?


Publicerat: 2012-05-27
Hej Bo!
  
Ovanlig fråga kanske, men jag undrar över det här med kür. Jag ska skriva ett projektarbete där frågan är: vad är viktigast vid bedömning av kür – det tekniska utförandet i takt med musiken eller känslan som ryttare och häst förmedlar tillsammans till publiken? Alltså om man ser det som en dansare som utför sin dans tekniskt utmärkt eller som förmedlar känslor som ger publiken gåshud?
 
 Om man nu anser att det är tekniken som är viktigast, varför har man ens bedömningssporter om det inte är publiken som ska bli tillfredsställd? För någon månad sedan såg jag Andreas Helgestrand på Blue Hors Matiné rida ett kürprogram från Aachen 2006. Jag blev mycket tagen när jag såg honom rida sin häst, han förmedlade en sådan känsla till publiken. Det var till och med så att kommentatorerna sa ”vilken ära det är att få ha sett denna kür!”.
  
Jag var nästan helt säker på att han skulle vinna men han kom trea tror jag, och vinnaren – Anky van Grunsven – hade inte alls samma känsla i sin ridning. Underbart utfört av båda två, men dansken hade definitivt mer känsla och djup i sitt framförande. Det var just därför som jag ville ta reda på mer! :)
    
MVH Madde

Bo Jenås svar:

Hej!
  
Jag skulle vilja säga att det är båda delarna som avgör vilken poäng ett ekipage får för sin kür. Ett kürprogram ska vara uppbyggt så att det berättar en story. Med en inledning, höjdpunkter i mitten på programmet och en tydlig avslutning. Vilka rörelser som ska vara med får ju avvägas mot vad ryttaren och hästen är kapabla till att genomföra.
  
Om hästen är stor och pampig väljer man musik som passar en sådan häst. Höjdpunkterna i ett kürprogram ska ske på väl valda platser framför domarna. En korrekt riden kür, där hästen och ryttaren blir ett och där musiken och rörelserna stämmer överens är också den som förmedlar rätt känsla. Ryttaren ska arbeta med hästen och i harmoni med musiken, om de svårare rörelserna utförs rätt tillsammans med att ritten är elegant - då kan man belönas med riktigt höga poäng. Det är alltså helheten som bedöms.
  
Ett ekipage som utför alla tekniska svårigheter korrekt, men som inte kan berätta storyn eller som inte är i harmoni med hästen, får ju inte lika bra betalt. Precis som att ett ekipage som gör missar i de tekniska svårigheterna får avdrag för det.
   
Mvh
Bo
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet