Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Hur bygga upp ojämnt musklad häst?


Publicerat: 2013-04-04
Hej Bo! Jag har en fyraåring som har varit halt på grund av spiktramp, men som nu har blivit bra igen. Problemet är att hon är ojämnt musklad över kors och rumpa och svag i den ena sidan. Bäckenet är aningen ojämnt på grund av felbelastning under en tid. I övrigt är hon fin och färdig i kroppen, och självklart kollad hos veterinär.
Har du något tips om bra, försiktig träning för att bygga upp mitt sto igen - för en hållbar och jämn häst? Det är ett mycket rörligt sto med ljus framtid inom dressyren och jag vill göra allt jag kan för att hon ska kunna bli en hållbar tävlingshäst.

/Mycket tacksam för svar

Bo Jenås svar:

Hej!
  
Jag skulle rekommendera dig att ta kontakt med en tränare som är duktig på tömkörning, en person som kan se att hästen jobbar rätt. Låt sedan honom eller henne tömköra hästen i intervaller och över kavaletti-bommar. Hästen måste komma igång och jobba på rätt sätt, för att gymnastisera hela kroppen.
  
Det finns en klar fördel med att tömköra hästen eftersom man då ser att den jobbar korrekt, det är svårt att uppnå samma effekt från ryggen. Men du kan också rida mycket kavaletti, variera mellan böjt och rakt spår och se till att   hästen trampar under sig med sina bakben och använder ryggen på ett korrekt sätt i det gymnastiserande arbetet.
  
Du kan också, till en början, promenera hästen vid hand. Börja med kortare promenader ute i skogen, gärna i backar med svag lutning, även där får hästen möjlighet att arbeta mer självständigt med sin kropp. Uppbyggnadsfasen med tömkörningen kan du avsätta ungefär 4-6 veckor till, för att sedan successivt komma i gång med ridningen mer och mer.
  
Lycka till!
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar