Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Treåring som inte förstår skänkeln

Hej!
 
Vad ska jag göra med min treåring som inte förstår skänkeln? Han är positiv till allt jobb, men när skänkeln läggs till så blir han blockerad och fattar inte. Vi har försökt med att gå bakom på marken och den personen har drivit på med rösten utan att ryttaren har fått driva på. Vi provar utan att någon går bakom, han går fram ibland och sedan blir han förstenad och bara står. Vi vill inte förstöra något så snälla hjälp oss!!!
 
/PLUPP

 


Bo Jenås svar:

Hej Plupp!
 
Jag tycker att det låter som att du får gå tillbaka till att longera hästen, så att han först lär sig röstkommandona och att sätta igång för rösten ordentligt. Ha honom gärna lite lätt inspänd så blir det lättare för hästen att acceptera kontakten med handen sedan. Om det inte funkar med rösten på lina kan man lägga till pisken lite lätt så att hästen verkligen förstår och respekterar att smackningen betyder framåt. Är hästen van vid att tömköras kan man självklart göra samma arbete på töm.
 
När drivningen fungerar på lina kan du göra samma sak från sadeln, och lägga till skänkeln när du ger rösthjälpen. Vid behov kan du ha någon på marken samtidigt som kan lägga till rösten eller pisken lite lätt för att visa hästen vägen.
Kombinera rösten och skänkeln tills hästen sammankopplar dem så mycket att du kan sluta att använda rösten.
 
Om du inte har möjlighet att ha hjälp från backen kan du ha ett litet spö när du rider, som du till en början lägger på bogen samtidigt som du skänklar. Det är dock viktigt att hästen inte blir skrämd! Så småningom kan du försöka lägga till spöet bakom skänkeln istället för på bogen, då blir det lättare för den att koppla ihop hjälperna.
 
Det allra bästa, om hästen för övrigt är snäll, är trots allt att använda en äldre häst som draghjälp. Rid gärna ut tillsammans med den äldre hästen så utnyttjar ni samtidigt den extra bjudning som det ger att vara ute. När den andra hästen, som går i täten, börjar trava lägger du till skänkeln. Eftersom din häst inte vill bli ensam kommer den också att börja trava. Så småningom leder detta till att den förstår skänkelhjälpen "i sig".
 
Lycka till med din häst!
 
Vänliga hälsningar,
Bo JenåOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Häst som plötsligt börjat springa vid sidan av hindren
Helena Persson svarar
Frustrerad och ledsen i ridningen på grund av stress
Nina Bengtsson svarar
Varierad träning bäst för häst med "svaga" bakknän
Nina Bengtsson svarar
Vad gäller kring återköpsklausul efter åtta år?
Eva Johansson svarar
Häst som drar inåt i volten
Nina Bengtsson svarar
Häst som svettas dygnet runt
Eva Andersson Sharon svarar
Travhoppning bra för taggad häst
Victoria Almgren svarar
Häst som slår ihop framtänderna vid ridning
Eva Andersson Sharon svarar
Utmana galoppen ett måste inför utomhussäsongen
Victoria Almgren svarar
Ponny stegrade vid köpet – nu vill köparen reklamera
Eva Johansson svarar