Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Unghäst som lägger tungan över bettet

Hej!

Jag har ett problem med min unghäst. Så fort man rör bettet lägger hon tungan över bettet. Det spelar ingen roll om man står på marken eller om jag sitter på. Tänderna verkar okej och tränset sitter bra. Remontgrimman är ordentligt spänd och bettet är tredelat tränsbett.

Jag vill ju helst inte att problemen fortsätter, utan vill stämma i bäcken. Har du något tips på vad jag ska göra? Hissa upp bettet högre? Dra åt remontgrimman ännu mer?

Tacksam för svar!
/Barbro


Bo Jenås svar:

Hej Barbro!

Även om du tycker att tänderna verkar okej skulle jag råda dig att låta en erkänt duktig veterinär eller hästtandläkare titta i munnen på hästen. Ofta är det något som stör när hästen gör sådär med tungan.

En annan sak som faktiskt kan vara orsaken är att vissa unghästar, som utsöndrar mycket saliv vid ridning, inte gillar när det skummar i munnen på dem. Då kan man behöva torka av dem om munnen med jämna mellanrum tills de har vant sig. Skulle detta vara fallet med din häst märker du att den blir stilla i munnen när du har varit där och torkat.

Tänk också på att det tar lite tid för en ung hästs tandkött att vänja sig vid belastningen av bettet. Vissa hästar är väldigt känsliga, men har du tålamod så blir dessa hästar också vana vid bettet om de får lite tid på sig.

Din utrustning låter väldigt korrekt. Men om det visar sig att tänderna är okej och veterinären/hästtandläkaren inte har några andra förslag kan du testa att byta till ett annat bett, kanske ett syntetbett, och sätta det lite högre upp i munnen. Du kan temporärt testa att rida med bettet lite "för" högt, för att se om det hjälper.

Du kan även prova att byta nosgrimma. Själv tycker jag att remontgrimman är jättebra, men det finns vissa hästar som inte trivs med den. Då kan det vara bra att testa med exempelvis en Aachen-nosgrimma istället.

Nosgrimman får absolut inte klämma, du ska få plats med en eller två fingrar under den. Hästen ska inte kunna gapa stort, men man kan inte med våld eller spänning tvinga hästens mun att vara stängd. Det är helt fel, då kan den inte arbeta korrekt.

I absolut sista hand, när du provat allt annat, kan du under en period rida med en tungsticka som i stort sett gör det omöjligt för hästen att få över tungan (får inte användas på tävling). Den används då som korrigering av ett felaktigt inlärt beteende och lär hästen att den inte behöver lägga tungan över.

Lycka till!

Vänliga hälsningar,
Bo JenåOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.