Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Unghäst som "ramlar" in till mitten

Hur ska man tänka med en unghäst på 4 år som i höger varv trillar in mot mitten samt har svårighet att forma sig i höger sida. Han vill gärna gå som en "banan" till vänster samt att han vid avsaktningar i höger varv skjuter ut rumpan till höger. Han är kroppsligt lite efter och har sedan han blev inriden som 3 åring gått på lösdrift för att få växa ikapp och är nu endast riden i 1 månad.

Bo Jenås svar:

Hej!
För det första bör hästen kollas igenom veterinärt och eventuellt också av en kiropraktor. Det är viktigt att fastställa att den inte har ont någonstans och att den därför gör på det här sättet. Det är ganska vanligt att man ser det här på just unga hästar och det gäller att på ett lugnt och koncist sätt lära dem att ta stöd på båda tyglarna. Välj ett bett som inte är för skarpt, alltså ett bett som den har förtroende för och som den vill söka stöd på. Sedan börjar arbetet för att få den att vilja söka stöd på båda tyglarna. I det arbetet hade jag valt att arbeta den på stora volter och serpentiner och i det arbetet hade jag bytt varv ofta för att göra det enklare för hästen. Det är viktigt att den går fram för dina hjälper, om den förstår sidförande skänkel kan den vara en hjälp för att få den att söka sig framåt, nedåt i båda varven. Om den som du säger trillar inåt mitten kanske du kan använda ett spö på bogen på den, för att så att säga visa vägen och förstärka känslan av att den inte ska ramla inåt. Du kan också använda dig av cavalettis på böjt spår, förutsatt att hästen är van vid detta. Cavalettis gör att den fokuserar mer på dem och att du då får den i arbete enklare. Att få den unga hästen i balans är ett jobb som kräver en hel del och det kan ta lång tid för den att acceptera stödet i båda varven och att den söker sig ut på yttertygeln i stället för att falla inåt i det varv den har svårare för. Byt som sagt varv ofta och jobba med stora volter.

Lycka till!OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar