Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Ungt sto som plötsligt har blivit istadig

Hej!

Jag har ett femårigt dressyrstammat sto som alltid varit världens positivaste under hela sin utbildning, men nu har något slagit fel.

Hon accepterar inte när jag skänklar henne, vill inte gå fram utan börjar bara rygga, sparka, gå på dubbla spår, kasta sig och sno runt med mera. Hon har till och med tvärnitat från galopp några gånger och bara börjat rygga, det är som om hon tänker bakåt hela tiden och bara står emot.

Jag har provat med att vara extra bestämd och använda både spöet och skänklarna men det hjälper inte ett dugg. Hon är inte brunstig eller något sådant. Kan hon ha ont i magen eller liknande eftersom hon inte vill ha skänkeln emot sidan?

Behöver hjälp!

 


Bo Jenås svar:

Hej!

Du säger att hon inte är brunstig, men jag tycker nog ändå att du bör ta reda på om hon är på väg in i brunst, är brunstig, är på väg ut ur brunst eller inte är brunstig alls. Även om du inte tror att problemet är hormonrelaterat råder jag dig ändå att börja hålla reda på stoets brunstcykler för att se om det kan finnas något samband.

Jag har nämligen varit i kontakt med ett par ston, både i USA och i Sverige, som överreagerat för skänkeln vid ägglossning eller som blivit extra känsliga i samband med någon del i brunstcykeln. Ett sådant sto beter sig konstigt och är inte riktigt sig själv. Har beteendet med hormoner att göra finns det kanske inte så mycket att göra åt det, i så fall kanske man måste ta det lite lugnare under dessa perioder. Kontakta gärna din veterinär angående de senaste rönen, det forskas kontinuerligt på brunstrelaterade problem eftersom det inte alls är ovanligt.

Om du kan utesluta att istadigheten har med ägglossning eller liknande att göra kan du försöka att tömköra hästen för att se om hon är lika besvärlig då. Försvinner besvären på töm kan du till exempel testa att byta sadelgjord eller kanske prova att rida i en lättare sits och i hoppsadel.

Undvik tillfälligt att flytta hästen väldigt mycket sidvärts eftersom det kan provocera fram istadigheten. Rid med sätet snarare än med skänkeln, och med överskänkeln snarare än med underskänkeln. Du ska självklart inte ändra din ridningen helt och hållet eller permanent, men här handlar det om att bryta ett mönster. Då kan du, under en övergångsperiod, behöva koppla bort underskänkeln lite grann eftersom vissa ston kan reagera negativt mot den. Använd skänkeln vid gjorden, inte för långt bakom.

Viktigt är att du rider med ett lagom långt spö. Är spöet för långt med en liten tofs i änden finns risken att det hamnar för långt bak och, utan att du är medveten om det, kittlar hästen. Du kanske kommer åt med spöet då och då utan att du själv märker det. 

Ofta är det många småsaker som man behöver leka med och justera för att komma ur återvändsgränden på ett smidigt sätt. När hon blir istadig – dra inte i tyglarna utan lätta, styr och rid framåt med sätet. Man kan lirka med en häst med aldrig tvinga den att göra något bra.

Lycka till!

Vänliga hälsningar,
Bo JenåOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar