Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Vad innebär det att en häst är genomsläpplig?

Hej! Vad innebär det egentligen att en häst visar genomsläpplighet? Jag förstår att det handlar om samling och lösgjordhet men mer exakt, vad är det? Hur vet jag att min häst är genomsläpplig och finns det övningar, mer än de för samling och lösgjordhet, som kan hjälpa en att få hästen genomsläpplig? 
  
Tacksam för svar.


Bo Jenås svar:

Hej!
  
En genomsläpplig häst är en lösgjord häst som skrittar genom hela sin kropp, visar ett bra övertramp, har en avspänd överlinje med lagom sänkt huvud och hals, men som ändå har aktivitet och energi. Man vill se en ren takt och rytm i alla gångarter, men just i skritten ser man ofta spända överlinjer. Vilket oftast beror på att hästen rids i för hög form.
  
Du ska kunna ställa och böja lika mycket åt båda hållen. Hästen ska spåra och behålla sin balans och bärighet även på en volt, och den ska bjuda jämnt fram till båda tyglarna.
  
Genomsläpplighet uppnås mycket riktigt genom framför allt arbete med hästens lösgjordhet. Det är viktigt att värma upp i en låg och lagom rund form, så att musklerna värms upp och förbereds för arbete. Sidvärtsrörelser och tempoväxlingar är bra övningar för hästens lösgjordhet.
  
Vänliga hälsningar,
Bo JenåOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Häst som drar inåt i volten
Nina Bengtsson svarar
Häst som svettas dygnet runt
Eva Andersson Sharon svarar
Travhoppning bra för taggad häst
Victoria Almgren svarar
Häst som slår ihop framtänderna vid ridning
Eva Andersson Sharon svarar
Utmana galoppen ett måste inför utomhussäsongen
Victoria Almgren svarar
Ponny stegrade vid köpet – nu vill köparen reklamera
Eva Johansson svarar
"Våga ställa krav under igångsättningen av hästen"
Nina Bengtsson svarar
Hur träna unghäst som är stressad och otålig?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går fram alls i ridhus
Victoria Almgren svarar
Ansvar för skötsel av paddock i inackorderingsstall
Eva Johansson svarar