Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Vad innebär det att en häst är genomsläpplig?

Hej! Vad innebär det egentligen att en häst visar genomsläpplighet? Jag förstår att det handlar om samling och lösgjordhet men mer exakt, vad är det? Hur vet jag att min häst är genomsläpplig och finns det övningar, mer än de för samling och lösgjordhet, som kan hjälpa en att få hästen genomsläpplig? 
  
Tacksam för svar.


Bo Jenås svar:

Hej!
  
En genomsläpplig häst är en lösgjord häst som skrittar genom hela sin kropp, visar ett bra övertramp, har en avspänd överlinje med lagom sänkt huvud och hals, men som ändå har aktivitet och energi. Man vill se en ren takt och rytm i alla gångarter, men just i skritten ser man ofta spända överlinjer. Vilket oftast beror på att hästen rids i för hög form.
  
Du ska kunna ställa och böja lika mycket åt båda hållen. Hästen ska spåra och behålla sin balans och bärighet även på en volt, och den ska bjuda jämnt fram till båda tyglarna.
  
Genomsläpplighet uppnås mycket riktigt genom framför allt arbete med hästens lösgjordhet. Det är viktigt att värma upp i en låg och lagom rund form, så att musklerna värms upp och förbereds för arbete. Sidvärtsrörelser och tempoväxlingar är bra övningar för hästens lösgjordhet.
  
Vänliga hälsningar,
Bo JenåOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar