Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Vad ska jag tänka på inför tävlingsdebuten?

Hej!

Jag rider en 12-årig valack med väldigt fina och luftiga gångarter och tränar honom för en duktig dressyrinstruktör en gång i veckan. Jag har ägt honom i ett år nu och min fråga är: Jag ska tävla honom lokalt för första gången nu till hösten. Han är väldigt het och framåt, kan jag få några bra träningstips av dig för att få honom att göra sitt bästa på banan? VÄLDIGT tacksam för svar! :)


Bo Jenås svar:

Hej!

Jag skulle vilja råda dig att bygga upp en dressyrbana någonstans, med domarbord och så, och rida igenom programmet där. Låt någon, till exempel en kompis, sitta vid bordet och agera domare och försök att få det så tävlingsmässigt som möjligt.

Utifrån hur hästen reagerar kan du sedan lägga upp arbetet inför tävlingen. Du märker till exempel om den är tittig, reagerar mycket på ljud eller om den beter sig precis som vanligt. Dessutom kan du testa vilken typ av uppvärmning som passar bäst för din häst. Lång eller kort?

Se till att du har ridit igenom programmet, hela eller i delar, ett par gånger innan tävlingen. Det får inte vara första gången du rider programmet på tävling. Låt gärna hästen få komma till nya miljöer ett par gånger så att den vant sig vid det momentet.

Sedan får man inte förstora upp det här med första tävlingen för mycket. Gå in med förutsättningen att det är en träningstävling för er båda.
Det är oftast bättre att debutera en häst utomhus än i ridhus. Utomhus ser den andra hästar och känner sig inte lika instängd. Det är en lugnare miljö för hästen, så kan du debutera innan inomhussäsongen kommit igång är det bra.

Lycka till!

Vänliga hälsningar,
Bo JenåOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar