Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Välutbildad läromästare som inte vill böja sig


Publicerat: 2007-10-18

Hej,

Jag har en väldigt välutbildad läromästare som är förhållandevis lätt att rida. Men jag har mycket stora problem att böja honom ordentligt i sidorna. Han är alltid, oavsett hur mycket uppmjukande övningar jag rider, för rak (och stel) i sidorna.

Trots det så går han i rätt bra form och det går konstigt nog att till exempel rida fina skolor på honom. Och på tävling så går det att maskera det hela så pass mycket att vi sällan får kritik för det. Men det blir väldigt tydligt på volten och rent allmänt så har man en känsla av att han hela tiden nästan kämpar för att hålla sig rak och slippa böja (speciellt i volter).
Hästen i fråga är helt frisk och har noga utpassad sadel som ger gott om utrymme.

De tränare jag rider för väljer alla att blunda inför problemet efter ett tag, eftersom det går hyfsat ändå (tävlar medelsvår). Men jag vill få till en ännu bättre lösgjordhet och ännu bättre form och vill därför komma till rätta med problemet.

Jag kommer inte åt honom ordentligt med de vanliga lösgörande övningarna. Hur ska jag göra? Eller är det bara att acceptera att han inte är så "böjbar" som jag önskar och fortsätta att rida fram de andra kvaliteterna han har?


Bo Jenås svar:

Hej!

Jag tycker jag att du kan prova att börja ridpasset i väldigt låg form (hur låg form beror lite på hästens ålder). Ägna en stund åt skritt och trav, och värm den sedan i riktigt låg form i galopp. Känn efter ordentligt så att du märker att hästen släpper ner dig i sadeln och ryggen verkligen kommer igång, innan du ens börjar med det ställande och böjande arbetet.

Framridningen är A och O, hästen måste få gott om tid på sig att bli varm i kroppen. Det är väldigt individuellt hur lång tid det tar att värma en häst, om den är lite äldre eller det är kallt ute kan det behövas mer tid. Ju mer muskler hästen tar, desto längre tid tar det dessutom för den att bli varm.

En äldre häst kan man med fördel värma i galopp eftersom den har lättare att släppa till i ryggen om den får jobba i låg form i den gångarten.
Uppvärmningen ska ske steg för steg. Kräver du ställning och böjning för tidigt kan hästen bli hämmad och det kan skapas motstånd och spänningar. Ibland har vi lite för bråttom!

När hästen är uppmjukad och värmd i galopp kan du påbörja sidvärts- och voltarbetet. Börja med större volter som du efter hand kan göra mindre. Så småningom kan du rida början till stora arbetspiruetter. Behåll en ganska låg arbetsform!
Ibland kan man till och med, korta stunder under uppvärmningen eller som pauser i arbetspasset, överdriva lite och låta hästen stretcha under lättridning i en riktigt, riktigt låg form.

Har du förresten provat att låta någon erfaren och duktig person tömköra din häst? Att arbeta på töm är ett bra sätt att lossa upp ryggen och jobba med böjningen - antingen på rakt eller på böjt spår. Det ger ofta bra resultat.
Dessutom är det från marken lättare att se var någonstans det tar emot - och då kan man angripa den biten, exempelvis en stel bog, lite mer specifikt.

Lycka till med din häst!

Vänliga hälsningar,
Bo Jenå
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar