Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Vilket bett passar häst som gapar?

Hejsan!
 
Jag är en 18-årig tjej som för ett halvår sedan köpte en stor häst. Hon är nio år och mycket trevlig. Men vi har ett litet problem, hon springer och gapar hela tiden, så fort jag tar i tygeln. Vi har försökt med många olika bett och nosgrimmor men det hjälper inte. Hon har inga sår eller tandfel i munnen, allt sådant är kollat. Det är svårt att veta vilket bett jag ska ha på henne, för hon är stark samtidigt.
Har ni några bra tips på bett till min häst som jag skulle kunna testa?
 
Med vänlig hälsning
Filippa Enarsson


Bo Jenås svar:

Hej!
 
Förutsatt att tänder och mun är kontrollerade så kan man försöka leta efter ett bett som hästen trivs med. Du kan till exempel pröva ett rakt gummibett eller att linda latextejp runt ett vanligt bett. Prova dig fram - rakt, ledat, tredelat med platta och så vidare. Du kanske kan låna bett av bekanta för att slippa köpa ett av varje? Det kan även vara så att hästen är missnöjd för att bettet inte har rätt storlek, kanske är det för smalt eller för brett.

En hög nosgrimma kan vara bra, men spänn inte en eventuell nedre rem för hårt - man får aldrig försöka dra igen munnen med våld. Om det är nosgrimman som stör hästen så se till att använda en mjuk, vadderad variant så att den blir mer bekväm. Andra sorter, som remont eller pullargrimma, kan också vara en idé.

Men viktigast av allt är en mjuk och känslig hand som känner av hästen och som tar och ger vid rätt tillfällen. Ryttaren måste vara följsam i sin hjälpgivning och ge hästen förtroende för handen.

Lycka till!
Bo JenåOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Häst som plötsligt börjat springa vid sidan av hindren
Helena Persson svarar
Frustrerad och ledsen i ridningen på grund av stress
Nina Bengtsson svarar
Varierad träning bäst för häst med "svaga" bakknän
Nina Bengtsson svarar
Vad gäller kring återköpsklausul efter åtta år?
Eva Johansson svarar
Häst som drar inåt i volten
Nina Bengtsson svarar
Häst som svettas dygnet runt
Eva Andersson Sharon svarar
Travhoppning bra för taggad häst
Victoria Almgren svarar
Häst som slår ihop framtänderna vid ridning
Eva Andersson Sharon svarar
Utmana galoppen ett måste inför utomhussäsongen
Victoria Almgren svarar
Ponny stegrade vid köpet – nu vill köparen reklamera
Eva Johansson svarar