Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Vilket bett passar häst som gapar?

Hejsan!
 
Jag är en 18-årig tjej som för ett halvår sedan köpte en stor häst. Hon är nio år och mycket trevlig. Men vi har ett litet problem, hon springer och gapar hela tiden, så fort jag tar i tygeln. Vi har försökt med många olika bett och nosgrimmor men det hjälper inte. Hon har inga sår eller tandfel i munnen, allt sådant är kollat. Det är svårt att veta vilket bett jag ska ha på henne, för hon är stark samtidigt.
Har ni några bra tips på bett till min häst som jag skulle kunna testa?
 
Med vänlig hälsning
Filippa Enarsson


Bo Jenås svar:

Hej!
 
Förutsatt att tänder och mun är kontrollerade så kan man försöka leta efter ett bett som hästen trivs med. Du kan till exempel pröva ett rakt gummibett eller att linda latextejp runt ett vanligt bett. Prova dig fram - rakt, ledat, tredelat med platta och så vidare. Du kanske kan låna bett av bekanta för att slippa köpa ett av varje? Det kan även vara så att hästen är missnöjd för att bettet inte har rätt storlek, kanske är det för smalt eller för brett.

En hög nosgrimma kan vara bra, men spänn inte en eventuell nedre rem för hårt - man får aldrig försöka dra igen munnen med våld. Om det är nosgrimman som stör hästen så se till att använda en mjuk, vadderad variant så att den blir mer bekväm. Andra sorter, som remont eller pullargrimma, kan också vara en idé.

Men viktigast av allt är en mjuk och känslig hand som känner av hästen och som tar och ger vid rätt tillfällen. Ryttaren måste vara följsam i sin hjälpgivning och ge hästen förtroende för handen.

Lycka till!
Bo JenåOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar
Häst som har problem med återkommande hovbölder
Hanna Borg svarar
Studier kring uringvägsinflammation på häst
Hanna Borg svarar
Häst som stannar ut sig på tävling – men hoppar allt på träning
Helena Persson svarar
Häst som inte går fram för skänkeln
Emelie Brolin svarar
Häst sparkad på betet – vem är ansvarig?
Eva Johansson svarar
Hindren kommer tätare i högre klasser
Helena Persson svarar
Häst med svullnad på utsidan av skenan – hur behandla?
Hanna Borg svarar
Häst som plötsligt börjat springa vid sidan av hindren
Helena Persson svarar