Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Häst som "smäller till" i fattningen och drar i väg


Publicerat: 2018-05-01

Hej! Jag har ett femårigt sto som är hur trevlig som helst att rida. Hon går i stadig form i skritt och trav. Problemet är galoppen, eller snarare fattningarna. Det bara smäller till i fattningen och hon exploderar in i galoppen. Jag hinner inte få tag i henne och det kan ta både en och två långsidor innan vi har fått ordning på grejerna.
  
Det hjälper inte speciellt mycket att göra fattningarna på böjt spår, det blir en explosion i alla fall. Har du några bra tips på hur man får henne att lugna sig i fattningen?


Emelie Brolins svar:

Hej!
  
Jag tycker att det är jätteviktigt att ha kontroll över tempot när man fattar galopp. Hastigheten i trav ska inte öka när hästen går in i galoppen utan fattningen ska ske i samling, din häst ska gå i en lugn trav när du fattar. Så din uppgift blir att lära den att vara kvar i samma tempo innan fattningen.
Sedan funderar jag också på hur hästen är lärd att fatta galopp, är den lärd att fatta på ytterskänkel och du kanske fattar för både inner och ytter? I så fall blir den kanske stressad av att den inte riktigt förstår?
  
Jag tänker att du kanske ska ta hjälp av en martingal, så att hästen inte kan slå upp huvudet och dra i väg i fattningen. Du kan tänka öppna i traven så att hästen samlar sig och sedan fatta galopp ur öppna. I öppnan har du din häst formad kring innerskänkeln och mer kontroll när halsen är lite böjd, då är det lättare att behålla formen i fattningen.
Sedan kanske du ska ta hjälp av en tränare och lite mer intensivt öva på just fattningarna under en period, där du gör annat arbete när du rider ensam.
  
När hästen accelererar och drar i väg är det viktigt att du stannar så fort som möjligt, du ska inte låta den skena runt innan du får ordning på grejerna, utan det är stopp som gäller direkt. Och sedan upprepa fattningen, tills den sitter och hästen blir kvar hos dig.
Du ska kunna kontrollera varje steg som hästen tar, det är inte minst viktigt om det blir som du beskriver att den bara drar i väg. Det har ju också en säkerhetsaspekt, om någon kommer i vägen för er eller om du inte får stopp på hästen.
  
Sedan är det inte alltid du ska göra fattningen, det är ofta jag ser att ryttare har bestämt sig för att göra en övning och sedan fullföljer fast man inte har alla förutsättningar för att kunna utföra övningen korrekt.
Får du inte hästen att samla traven i förberedelsen för fattningen, då ska du inte heller göra någon fattning. Det gör inget om det inte blir galopp till att börja med, utan det är bara att repetera och försöka igen. Du kanske får fatta galopp, stanna hästen, fatta igen, stanna hästen och fortsätta så tills den förstår att det inte är okej att skjuta i väg.
Det kan också vara idé att kolla upp hästen veterinärt, så att den inte har en låsning eller liknande som gör det svårt för den att fatta galopp. 
  
Lycka till!
/Emelie
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Emelie Brolin:

Emelie Brolin


Är en av Sveriges bästa dressyrryttare. Hon har utbildat hästar och tävlar upp till Grand Prix, hon är en uppskattad tränare samt driver tillsammans med sin familj anrika Brolöten. Dessutom är hon tävlingsledare i dressyr för Falsterbo Horse Show. Följ Emelie på hennes blogg, via Agria, här.Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar