Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Häst som "smäller till" i fattningen och drar i väg

Hej! Jag har ett femårigt sto som är hur trevlig som helst att rida. Hon går i stadig form i skritt och trav. Problemet är galoppen, eller snarare fattningarna. Det bara smäller till i fattningen och hon exploderar in i galoppen. Jag hinner inte få tag i henne och det kan ta både en och två långsidor innan vi har fått ordning på grejerna.
  
Det hjälper inte speciellt mycket att göra fattningarna på böjt spår, det blir en explosion i alla fall. Har du några bra tips på hur man får henne att lugna sig i fattningen?


Emelie Brolins svar:

Hej!
  
Jag tycker att det är jätteviktigt att ha kontroll över tempot när man fattar galopp. Hastigheten i trav ska inte öka när hästen går in i galoppen utan fattningen ska ske i samling, din häst ska gå i en lugn trav när du fattar. Så din uppgift blir att lära den att vara kvar i samma tempo innan fattningen.
Sedan funderar jag också på hur hästen är lärd att fatta galopp, är den lärd att fatta på ytterskänkel och du kanske fattar för både inner och ytter? I så fall blir den kanske stressad av att den inte riktigt förstår?
  
Jag tänker att du kanske ska ta hjälp av en martingal, så att hästen inte kan slå upp huvudet och dra i väg i fattningen. Du kan tänka öppna i traven så att hästen samlar sig och sedan fatta galopp ur öppna. I öppnan har du din häst formad kring innerskänkeln och mer kontroll när halsen är lite böjd, då är det lättare att behålla formen i fattningen.
Sedan kanske du ska ta hjälp av en tränare och lite mer intensivt öva på just fattningarna under en period, där du gör annat arbete när du rider ensam.
  
När hästen accelererar och drar i väg är det viktigt att du stannar så fort som möjligt, du ska inte låta den skena runt innan du får ordning på grejerna, utan det är stopp som gäller direkt. Och sedan upprepa fattningen, tills den sitter och hästen blir kvar hos dig.
Du ska kunna kontrollera varje steg som hästen tar, det är inte minst viktigt om det blir som du beskriver att den bara drar i väg. Det har ju också en säkerhetsaspekt, om någon kommer i vägen för er eller om du inte får stopp på hästen.
  
Sedan är det inte alltid du ska göra fattningen, det är ofta jag ser att ryttare har bestämt sig för att göra en övning och sedan fullföljer fast man inte har alla förutsättningar för att kunna utföra övningen korrekt.
Får du inte hästen att samla traven i förberedelsen för fattningen, då ska du inte heller göra någon fattning. Det gör inget om det inte blir galopp till att börja med, utan det är bara att repetera och försöka igen. Du kanske får fatta galopp, stanna hästen, fatta igen, stanna hästen och fortsätta så tills den förstår att det inte är okej att skjuta i väg.
Det kan också vara idé att kolla upp hästen veterinärt, så att den inte har en låsning eller liknande som gör det svårt för den att fatta galopp. 
  
Lycka till!
/EmelieOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Emelie Brolin:

Emelie Brolin


Är en av Sveriges bästa dressyrryttare. Hon har utbildat hästar och tävlar upp till Grand Prix, hon är en uppskattad tränare samt driver tillsammans med sin familj anrika Brolöten. Dessutom är hon tävlingsledare i dressyr för Falsterbo Horse Show. Följ Emelie på hennes blogg, via Agria, här.Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hur tränar man momentet "gradvis längning av hästens form"?
Bo Jenå svarar
De inackorderades väg fram till stallet sköts inte – vad gäller?
Eva Johansson svarar

Hur tänka vid röntgenfynd på knäled vid köp av häst?

Hanna Borg svarar
Värm upp i rätt tempo – med självbärighet
Bo Jenå svarar
Att låta hästen vila helt – eller inte?
Bo Jenå svarar
Tips om serier med småhinder
Karin Martinsen svarar
Hur skrittar man fram – och tränar i skritt – med mening?
Bo Jenå svarar
Hur ska man träna en häst som tvärnitar eller drar i väg?
Karin Martinsen svarar
"Rida på bommar utan stigbyglar hjälper vid sitsproblem"
Karin Martinsen svarar
Konstigt beteende när flockens ledare gått bort
Jenny Yngvesson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour

Senaste numret

Hippson nr 1
Special: Bli bäst på helheten. I årets första nummer djupdyker vi i Pether Marknes vinnande system. Tidningen innehåller även unika planeringsmallar för häståret.
Läs mer om innehållet

Dessutom:

  • Rid din häst med takt och schuvung
  • John Hickey tömkör över hinder
  • Rakriktad häst rör sig balanserat
  • Planera ditt foderår
  • Så lägger du ett sårbandage 
  • Fyra dagliga stretchövningar
  • Professorn om träningsfria perioder
  • Tips för ett systematiserat hingstval

Och mycket, mycket mer...

Bli prenumerant!
Tecknar du en prenumeration skickar vi specialnumret till dig direkt, utan extra kostnad. Därefter får du ytterligare sex utgåvor. Allt som allt sparar du 198 kronor jämfört med lösnummerpris.

Till erbjudandet
Galleriet på Hippson Market