Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Hur får man till en mer vägvinnande galopp hos hästen?

Hej! Jag rider ett dressyrsto som jag hoppar en del med. Men jag har svårt att få henne att gå i lite friare form och att fortfarande lyssna på mig, dessutom har vi ett ganska stort problem i att jag har svårt att få henne att vinna mark i galoppen. Detta sto går gärna i lite kortare galopp.
  
Hon blir ofta sur vid krav, är lite bekväm och kan ibland bli lite väl långsam. Vad kan jag göra för att få henne att bli mer känslig och gå fram mer i galoppen?


Emelie Brolins svar:

Hej!
  
Det låter som att din häst behöver komma upp med ryggen mer i sitt galopparbete. För att hästen ska kunna gå i en friare form, men med stödet framåt/nedåt, krävs det att ryggen kommer upp och börjar jobba. Hästar som vinner mark i galoppen jobbar med ryggen – ofta är en kort, studsig galopp en fingervisning om att hästen går med sänkt rygg.
  
Du ska inte bara ställa in dig på att få ett längre språng hos hästen till varje pris, börja med att se till formen på din häst, är den hundra procent på hjälperna och mellan hand och skänkel? Kan du reglera steglängden lite i taget? Det handlar om att reglera tempot och att samtidigt få hästen att öka språnglängden.
I sådant här arbete med hästen kan man inte göra allt på en gång. Du kanske får sätta ett mål att om två veckor ska jag kunna rida hästen med längre hals. Om en måndag ska den kunna galoppera med större språng och med reglering av tempo. Om några månader kan du galoppera den stor och rund.
  
Låt arbetet ta tid, man kan inte alltid förvänta sig att man ska kunna göra allting på en gång. Många gånger söker man en lösning som ska fungera med detsamma, men det här kräver många repetitioner som gör att det till slut blir en förändring.
Det är väldigt viktigt att du inte forcerar fram språnglängden med ett högre tempo, det sliter väldigt mycket på hästen att galoppera i högt tempo med korta språng. Och det tar tid för den att förstå hur den ska arbeta med ryggen för att kunna ta ut språnglängden.
Jag hade rekommenderat dig att ta hjälp av en duktig hoppryttare eller hopptränare. De använder ofta bommar och kavaletti för att effektivt reglera hästens språnglängd och få den att arbeta mer över ryggen.
  
Lycka till!
Emelie OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Emelie Brolin:

Emelie Brolin


Är en av Sveriges bästa dressyrryttare. Hon har utbildat hästar och tävlar upp till Grand Prix, hon är en uppskattad tränare samt driver tillsammans med sin familj anrika Brolöten. Dessutom är hon tävlingsledare i dressyr för Falsterbo Horse Show. Följ Emelie på hennes blogg, via Agria, här.Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar
Häst som har problem med återkommande hovbölder
Hanna Borg svarar