Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


"Många rider fram för länge"

Hejsan Emelie! Jag undrar lite om framridning. Jag får ofta höra att jag rider fram för länge, brukar sitta upp en timme innan jag ska in på banan. Jag är inte så rutinerad och vill gärna ha god tid på mig att hinna dricka vatten, ta på kavajen, sadla om och så vidare. Aktiv ridning blir det kanske sammanlagt 45 minuter. Är det för länge? Hur tänker du? Och vad gör du med dina hästar på framridningen?
  
Fokus för mig har alltid varit att få min häst avslappnad. Men det kan ta en stund så då hinner vi inte med några krumelurer som så många andra verkar fokusera på. Vad prioriterar du och hur skulle du lägga upp en framridning på en ganska rutinerad häst men med en orutinerad ryttare, där hästen är lite spänd och ibland har svårt att komma till arbete med benen under sig och avspänd i ryggen…


Emelie Brolins svar:

Hej!
  
Jag kan nog hålla med om att många faktiskt är på framridningen lite för länge, om vi funderar på vad som är grundtanken med varför vi rider fram.
  
Själv tycker jag att man kan räkna på den totala tiden som hästen rids, inklusive tävlingsritten och tid för nedvarvning och avskrittning. I ditt fall blir det kanske uppemot en och en halv timme sammanlagt som du sitter i sadeln, vilket jag tror är väldigt mycket längre i jämförelse med hur länge du rider i vanliga fall.
För hästen blir det både en fysisk och mental anspänning att ha en ryttare på ryggen så länge, och är den inte tränad för det talar mycket för att den tappar energi när ni väl kommer in på banan. Jag förstår så klart att man vill vara seriös, ta gott om tid på sig och så vidare. Men många sitter exempelvis och går igenom programmet på hästryggen innan de ska starta. Det tyder på att man är dåligt förberedd, enligt mig. Du ska kunna väckas mitt i natten och rabbla programmet, det ska du inte behöva lägga fokus på att memorera när du ska in på banan.
  
När jag rider fram har jag inget fokus på att ”få igenom” hästen, det jobbet har jag gjort hemma, veckorna innan tävling. Jag värmer upp min häst, får den varm i kroppen och sedan gör jag några av de rörelser som jag känner att jag behöver repetera, därefter spänner jag det sista av bågen när jag rider runt banan – innan jag får startsignal.
En av mina unghästar som jag tävlar just nu, Valbonne, rids inte fram i mer än 20 minuter, jag vill inte att hans energi ska ta slut och att han ska få en dålig erfarenhet. Som ryttare får du träna på att vara fokuserad och på att faktiskt vara klar.
Jag fick lära mig av Anky van Grunsven att oavsett väder och annat så rider man fram i frack eller kavaj. Enligt henne tog det för mycket tid och fokus när den skulle sättas på precis innan man ska in på banan. Det är många proffsryttare som gör på samma sätt i dag, det som görs precis innan de går in på banan är att man tar av benskydden och att hörsnäckan tas ut.
  
Det är din uppgift att vara tillräckligt förberedd så att du kan ge hästen en bra upplevelse när du väl sitter i sadeln. Gå igenom programmet i bilen innan du sitter upp, se till att du har ätit och druckit och att du är i god tid på tävlingsplatsen. Men när du sitter upp på hästen har den allt ditt fokus.
Jag tycker inte att det känns fair mot hästen att den ska gå sitt längsta pass när den tävlar, om den nu inte är van vid att ridas så länge som den totala tiden blir.
  
Lycka till!
  
Hälsningar
EmelieOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Emelie Brolin:

Emelie Brolin


Är en av Sveriges bästa dressyrryttare. Hon har utbildat hästar och tävlar upp till Grand Prix, hon är en uppskattad tränare samt driver tillsammans med sin familj anrika Brolöten. Dessutom är hon tävlingsledare i dressyr för Falsterbo Horse Show. Följ Emelie på hennes blogg, via Agria, här.Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar
Häst som har problem med återkommande hovbölder
Hanna Borg svarar
Studier kring uringvägsinflammation på häst
Hanna Borg svarar
Häst som stannar ut sig på tävling – men hoppar allt på träning
Helena Persson svarar
Häst som inte går fram för skänkeln
Emelie Brolin svarar
Häst sparkad på betet – vem är ansvarig?
Eva Johansson svarar
Hindren kommer tätare i högre klasser
Helena Persson svarar
Häst med svullnad på utsidan av skenan – hur behandla?
Hanna Borg svarar
Häst som plötsligt börjat springa vid sidan av hindren
Helena Persson svarar