Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Ponny som stegrar och slänger sig

Hej! Min ponny är väldigt tittig när jag rider och flyger i luften för allt hon ser, hon har varit sån hela tiden ända sedan vi fick henne. Hon har börjat resa sig också för många saker, och har slagit runt en gång. Nu har jag helt slut på idéer vad jag kan göra åt saken och för att få henne lugn. Snälla, hjälp!


Emelie Brolins svar:

Hej!
  
Jag utgår ifrån att din ponny har kollats av veterinär, så att det inte är något fysiskt som spökar och som ger det här beteendet. Mitt första råd är att ta hjälp av en kunnig ryttare eller tränare, ibland kan det vara en enkel lösning på problemet då du kanske tror att du hanterar hennes utbrott korrekt – men i själva verket ger fel signaler.
  
Min erfarenhet är att spända hästar ofta kommer ur form, då är det väldigt svårt att få dem mellan hand och skänkel och väl genomridna och kontrollerbara. Om det är tittiga saker hästen specifikt reagerar på så försök att närma dig dem successivt, ställ hästen bort från den ”farliga” saken och gå försiktigt närmare och närmare. Låt inte hästen titta för mycket utan forma den för din innerskänkel och ställ den inåt.
Det är ofta ryttaren som sätter spänningen i hästen, så det är viktigt att den som rider själv behåller lugnet. Du måste vara väldigt mån om att själv slappna av.
  
Ur säkerhetssynpunkt tycker inte jag att du ska rida hästen när du är ensam, i alla fall inte under en period nu när den reagerar så här starkt. Jag tycker också att du ska vara noggrann med att inte rida om du känner rädsla eller om du känner att du är på väg att tappa kontrollen. Blir du rädd när du rider känner hästen din osäkerhet och då tappar du ledarskapet över den.
Var inte rädd för att ta hjälp av någon mer erfaren ryttare eller tränare. Det gör jag alltid om jag känner att jag själv har fastnat med någon av hästarna. De som är bäst i världen på att rida har inte blivit det utan att ta hjälp av andra.
  
Lycka till!
EmelieOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Emelie Brolin:

Emelie Brolin


Är en av Sveriges bästa dressyrryttare. Hon har utbildat hästar och tävlar upp till Grand Prix, hon är en uppskattad tränare samt driver tillsammans med sin familj anrika Brolöten. Dessutom är hon tävlingsledare i dressyr för Falsterbo Horse Show. Följ Emelie på hennes blogg, via Agria, här.Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hur tränar man momentet "gradvis längning av hästens form"?
Bo Jenå svarar
De inackorderades väg fram till stallet sköts inte – vad gäller?
Eva Johansson svarar

Hur tänka vid röntgenfynd på knäled vid köp av häst?

Hanna Borg svarar
Värm upp i rätt tempo – med självbärighet
Bo Jenå svarar
Att låta hästen vila helt – eller inte?
Bo Jenå svarar
Tips om serier med småhinder
Karin Martinsen svarar
Hur skrittar man fram – och tränar i skritt – med mening?
Bo Jenå svarar
Hur ska man träna en häst som tvärnitar eller drar i väg?
Karin Martinsen svarar
"Rida på bommar utan stigbyglar hjälper vid sitsproblem"
Karin Martinsen svarar
Konstigt beteende när flockens ledare gått bort
Jenny Yngvesson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour

Senaste numret

Hippson nr 1
Special: Bli bäst på helheten. I årets första nummer djupdyker vi i Pether Marknes vinnande system. Tidningen innehåller även unika planeringsmallar för häståret.
Läs mer om innehållet

Dessutom:

  • Rid din häst med takt och schuvung
  • John Hickey tömkör över hinder
  • Rakriktad häst rör sig balanserat
  • Planera ditt foderår
  • Så lägger du ett sårbandage 
  • Fyra dagliga stretchövningar
  • Professorn om träningsfria perioder
  • Tips för ett systematiserat hingstval

Och mycket, mycket mer...

Bli prenumerant!
Tecknar du en prenumeration skickar vi specialnumret till dig direkt, utan extra kostnad. Därefter får du ytterligare sex utgåvor. Allt som allt sparar du 198 kronor jämfört med lösnummerpris.

Till erbjudandet
Galleriet på Hippson Market