Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Ponny som stegrar och slänger sig


Publicerat: 2018-05-05

Hej! Min ponny är väldigt tittig när jag rider och flyger i luften för allt hon ser, hon har varit sån hela tiden ända sedan vi fick henne. Hon har börjat resa sig också för många saker, och har slagit runt en gång. Nu har jag helt slut på idéer vad jag kan göra åt saken och för att få henne lugn. Snälla, hjälp!


Emelie Brolins svar:

Hej!
  
Jag utgår ifrån att din ponny har kollats av veterinär, så att det inte är något fysiskt som spökar och som ger det här beteendet. Mitt första råd är att ta hjälp av en kunnig ryttare eller tränare, ibland kan det vara en enkel lösning på problemet då du kanske tror att du hanterar hennes utbrott korrekt – men i själva verket ger fel signaler.
  
Min erfarenhet är att spända hästar ofta kommer ur form, då är det väldigt svårt att få dem mellan hand och skänkel och väl genomridna och kontrollerbara. Om det är tittiga saker hästen specifikt reagerar på så försök att närma dig dem successivt, ställ hästen bort från den ”farliga” saken och gå försiktigt närmare och närmare. Låt inte hästen titta för mycket utan forma den för din innerskänkel och ställ den inåt.
Det är ofta ryttaren som sätter spänningen i hästen, så det är viktigt att den som rider själv behåller lugnet. Du måste vara väldigt mån om att själv slappna av.
  
Ur säkerhetssynpunkt tycker inte jag att du ska rida hästen när du är ensam, i alla fall inte under en period nu när den reagerar så här starkt. Jag tycker också att du ska vara noggrann med att inte rida om du känner rädsla eller om du känner att du är på väg att tappa kontrollen. Blir du rädd när du rider känner hästen din osäkerhet och då tappar du ledarskapet över den.
Var inte rädd för att ta hjälp av någon mer erfaren ryttare eller tränare. Det gör jag alltid om jag känner att jag själv har fastnat med någon av hästarna. De som är bäst i världen på att rida har inte blivit det utan att ta hjälp av andra.
  
Lycka till!
Emelie
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Emelie Brolin:

Emelie Brolin


Är en av Sveriges bästa dressyrryttare. Hon har utbildat hästar och tävlar upp till Grand Prix, hon är en uppskattad tränare samt driver tillsammans med sin familj anrika Brolöten. Dessutom är hon tävlingsledare i dressyr för Falsterbo Horse Show. Följ Emelie på hennes blogg, via Agria, här.Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar