Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Så lär du hästen att byta galopp

Min häst har blivit riden i ungefär två år. Hon är samarbetsvillig, går fint i form i alla gångarter, är lätt i munnen, känslig för hjälperna och bara superrolig att rida. Men, hon byter inte galopp. Hur mycket vi än övar och tragglar så byter hon inte. Hon bryter alltid av till trav innan hon byter. Om jag inte bryter av till trav och fattar ny galopp så galopperar hon på i fel.
  
I hoppningen är ju detta så klart ett problem. Vi får aldrig bra flyt om jag måste sakta av eller rida runt i fel galopp. Jag har prövat "allt". Har fått hjälp av tränare utan resultat (får bara höra att vissa hästar gör så), har prövat alla olika övningar jag kan komma på och har haft stort tålamod.
  
Vi kommer aldrig vidare om jag inte får henne att byta! Hon har bytt till korsgalopp två gånger när vi har hoppat. Men inte mer än så. Hästen är kollad i ben och rygg etcetera, men utan anmärkning. Tacksam för tips!


Emelie Brolins svar:

Hej!
  
Ofta när man får sådana här problem blir det lätt att man fokuserar för mycket på just det problemet. Jag brukar tänka att man ska backa bandet och fundera på om alla grunder verkligen sitter – är hästen rakriktad, har den bjudning, lyssnar den på hand och skänkel, går den stadigt i form hela tiden? Brister det i några av de sakerna är det svårt att få hästen att lära sig något nytt. Det är ju väldigt sällan man börjar med att lära hästen öppna och sluta och att den då gör det perfekt direkt, utan att tappa kontakt eller bjudning.
  
Till att börja med tror jag att du måste titta tillbaka i hästens utbildning, hur fungerar galoppfattningarna? Vad ger jag som ryttare för hjälper? Fattar hästen galopp på min hjälp och hur är kvaliteten i galoppen? Ofta är det grunden som brister om hästen inte förstår eller klarar av att göra en ny övning.
Det mest naturliga för hästen är att byta galopp när den byter riktning, det gör den i det fria hela tiden. Ett tips är att vända halvt igenom från A eller C, ganska snävt mot väggen. Gör sedan hjälpen för bytet när du når långsidan och ändrar riktning, då får du lite stöd av väggen.
Det är väldigt viktigt att du har kontroll på tempot i galoppen och att du kan korta upp något innan bytet kommer. I ditt fall, när hästen inte ens bytt och om
 den kommer in i korsgalopp så beröm ändå – då har den förstått uppgiften. Och det gäller att repetera tills den gör helt rätt.
  
Ett annat tips är att galoppera, göra övergång till skritt i sex–sju steg och sedan fatta galopp igen. Vartefter hästen slappnar av i det arbetet kan du minska antalet skrittsteg mer och mer, tills det blir ett byte.
Du skriver också att du hoppar hästen, då kan ett tips vara att ta kontakt med en kunnig hopptränare. De har ofta specifika övningar över bommar för just den här typen av inlärning.
  
Lycka till!
EmelieOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Emelie Brolin:

Emelie Brolin


Är en av Sveriges bästa dressyrryttare. Hon har utbildat hästar och tävlar upp till Grand Prix, hon är en uppskattad tränare samt driver tillsammans med sin familj anrika Brolöten. Dessutom är hon tävlingsledare i dressyr för Falsterbo Horse Show. Följ Emelie på hennes blogg, via Agria, här.Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar