Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Träna sitsen ett måste för att lyckas med travökningar

Hej! Jag har problem med ökningarna i traven. Jag känner inte att min häst kan hålla sig i balans, detta beror nog på att jag inte har styrkan i sitsen. Hur sjutton ska jag kunna sitta ner när det skumpar så mycket?

Hur ska jag träna mig själv och min häst för att kunna sätta bättre ökningar? Har du tips på övningar?


Emelie Brolins svar:

Hej!
Då är det så att du måste jobba mycket med sitsen, ökningarna kommer aldrig att bli perfekta om du inte kan vara i balans med hästen. Till stor del handlar det om din grundposition i sadeln och det är den du måste träna upp. På hästryggen gör du det enklast utan stigbyglar, börja med att göra övergångar i trav. Korta tempoväxlingar där du känner att du har styrka nog att hålla balansen i sitsen. Be hästen korta och länga traven medan du fokuserar på att behålla styrkan i bålen och överlivet.

När du väl sedan har blivit så stark att du ska träna ökningar tycker jag att det är bättre att öva korta sträckor först. Många vill gärna rida ökningar 60 meter på diagonalen, för det är så de görs när man rider program och tävlar. Men jag tycker att man ska träna utan att ha programmet i åtanke, och just ökningar i traven är väldigt svåra att få till om de ska göras på långa sträckor. Lägg därför upp det steg för steg i stället, rid kanske fem eller tio meter i förlängd trav, så länge som du känner att du orkar sitta kvar och hålla dig själv och hästen i balans. Du kan lägga in en övergång till skritt, eller göra halt och så kommer du fram i ökning igen på en kort sträcka.
Gör med fördel ökningarna på en långsida eller på volten, detta för att avdramatisera och inte sätta spänning i hästen, som det ofta blir när man gör ökningen på diagonalen. Hästen vet också ofta vad som ska hända på diagonalen, därför kan det vara enklare att öva ökningen i andra vägar.

Överlag kan jag känna att många gör rörelser precis som de ska vara och på samma plats som i programmen, som att programmen är någon slags mall för träningen. Men jag tycker att man ska tänka att rörelsen ska kunna göras på andra vägar och platser på ridbanan.
Du kanske också behöver träna avsuttet, mycket bålstabilitet och ryggövningar för skulderbladen behövs för att bli stark som ryttare och för att kunna kontrollera sin kropp och orka hålla hästen i balans.

Lycka till!
Emelie OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Emelie Brolin:

Emelie Brolin


Är en av Sveriges bästa dressyrryttare. Hon har utbildat hästar och tävlar upp till Grand Prix, hon är en uppskattad tränare samt driver tillsammans med sin familj anrika Brolöten. Dessutom är hon tävlingsledare i dressyr för Falsterbo Horse Show. Följ Emelie på hennes blogg, via Agria, här.Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hur skrittar man fram – och tränar i skritt – med mening?
Bo Jenå svarar
Hur ska man träna en häst som tvärnitar eller drar i väg?
Karin Martinsen svarar
"Rida på bommar utan stigbyglar hjälper vid sitsproblem"
Karin Martinsen svarar
Konstigt beteende när flockens ledare gått bort
Jenny Yngvesson svarar

Knäppande bakknän på hästen – vad beror det på?

Hanna Borg svarar

Äldre ponny som plötsligt kissar mycket

Hanna Borg svarar
Hur tänka vid fodring av olika partier hö?
Jenny Redgård svarar

Träna sitsen ett måste för att lyckas med travökningar

Emelie Brolin svarar

Häst som slarvar i språnget och springer iväg 

Helena Persson svarar

Lindade ben kan hjälpa äldre häst

Hanna Borg svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour

Senaste numret

Hippson nr 1
Special: Bli bäst på helheten. I årets första nummer djupdyker vi i Pether Marknes vinnande system. Tidningen innehåller även unika planeringsmallar för häståret.
Läs mer om innehållet

Dessutom:

  • Rid din häst med takt och schuvung
  • John Hickey tömkör över hinder
  • Rakriktad häst rör sig balanserat
  • Planera ditt foderår
  • Så lägger du ett sårbandage 
  • Fyra dagliga stretchövningar
  • Professorn om träningsfria perioder
  • Tips för ett systematiserat hingstval

Och mycket, mycket mer...

JUST NU – bok på köpet!
Tecknar du en prenumeration får du just nu inte bara vårt specialnummer skickat till dig direkt, utan även succéboken "Träna hästen från marken" utan extra kostnad. Starta året med en riktig inspirationsboost!

Till erbjudandet

Redan prenumerant? Köp Träna hästen från marken för halva priset.
Galleriet på Hippson Market