Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Träna sitsen ett måste för att lyckas med travökningar


Publicerat: 2019-01-16

Hej! Jag har problem med ökningarna i traven. Jag känner inte att min häst kan hålla sig i balans, detta beror nog på att jag inte har styrkan i sitsen. Hur sjutton ska jag kunna sitta ner när det skumpar så mycket?

Hur ska jag träna mig själv och min häst för att kunna sätta bättre ökningar? Har du tips på övningar?


Emelie Brolins svar:

Hej!
Då är det så att du måste jobba mycket med sitsen, ökningarna kommer aldrig att bli perfekta om du inte kan vara i balans med hästen. Till stor del handlar det om din grundposition i sadeln och det är den du måste träna upp. På hästryggen gör du det enklast utan stigbyglar, börja med att göra övergångar i trav. Korta tempoväxlingar där du känner att du har styrka nog att hålla balansen i sitsen. Be hästen korta och länga traven medan du fokuserar på att behålla styrkan i bålen och överlivet.

När du väl sedan har blivit så stark att du ska träna ökningar tycker jag att det är bättre att öva korta sträckor först. Många vill gärna rida ökningar 60 meter på diagonalen, för det är så de görs när man rider program och tävlar. Men jag tycker att man ska träna utan att ha programmet i åtanke, och just ökningar i traven är väldigt svåra att få till om de ska göras på långa sträckor. Lägg därför upp det steg för steg i stället, rid kanske fem eller tio meter i förlängd trav, så länge som du känner att du orkar sitta kvar och hålla dig själv och hästen i balans. Du kan lägga in en övergång till skritt, eller göra halt och så kommer du fram i ökning igen på en kort sträcka.
Gör med fördel ökningarna på en långsida eller på volten, detta för att avdramatisera och inte sätta spänning i hästen, som det ofta blir när man gör ökningen på diagonalen. Hästen vet också ofta vad som ska hända på diagonalen, därför kan det vara enklare att öva ökningen i andra vägar.

Överlag kan jag känna att många gör rörelser precis som de ska vara och på samma plats som i programmen, som att programmen är någon slags mall för träningen. Men jag tycker att man ska tänka att rörelsen ska kunna göras på andra vägar och platser på ridbanan.
Du kanske också behöver träna avsuttet, mycket bålstabilitet och ryggövningar för skulderbladen behövs för att bli stark som ryttare och för att kunna kontrollera sin kropp och orka hålla hästen i balans.

Lycka till!
Emelie 
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Emelie Brolin:

Emelie Brolin


Är en av Sveriges bästa dressyrryttare. Hon har utbildat hästar och tävlar upp till Grand Prix, hon är en uppskattad tränare samt driver tillsammans med sin familj anrika Brolöten. Dessutom är hon tävlingsledare i dressyr för Falsterbo Horse Show. Följ Emelie på hennes blogg, via Agria, här.Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar