Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Träna galoppfattning där det är enklast för hästen

Hej, jag rider ett något nättare kallblodssto som också går på ridskola. Hon har otroligt lätt för att gå i form, även för de mindre rutinerade ryttarna, i både skritten och traven. Stoet har lätt för det mesta, utom just galoppfattningarna.
  
Vid galoppfattningen börjar hon i stället rusa tills hon hamnar i galopp, efter cirka tre vingliga och rusande galoppsprång är hon sedan hur lätt som helst att reglera i tempo. Men hon orkar däremot inte bära sig riktigt. Vad finns det för övningar som kan stärka henne i galoppen och som kan göra att vi får till bättre galoppfattningar?


Emelie Brolins svar:

Hej!
  
Det är ganska ovanligt att man får en bra galopp om fattningen är dålig. Det är därför viktigt att verkligen träna på fattningen, många upplever nog att när man väl har fått galopp vill man fortsätta galoppera. Är det så att hästen springer i fattningen måste du dock träna på den mer specifikt. Och då kan det vara en fördel att träna på fattningen i övningar där hästen inte kan få upp så mycket fart.
  
Att göra fattningen i öppna, på en volt där du kan få hästen lite rundare runt innerskänkeln och upp på yttertygeln, är bra. Då kan du också reglera den bättre så att den inte springer i väg. Kontrollera för yttertygeln att du har broms och balans där och fokusera på tempokontroll redan i traven innan du gör fattningen. Låt inte hästen springa in i galoppen.
  
Du ska tänka att där hästen gör fattningen bra, upprepa! Om det är på volten – låt hästen fatta på volten. Om du gör skänkelvikning innan fattningen och får en bra galopp ur den – gör den övningen återkommande. Det är enklare att repetera och vara konsekvent där hästen har lätt för att utföra det vi ber den om.
  
Lycka till!
EmelieOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Emelie Brolin:

Emelie Brolin


Är en av Sveriges bästa dressyrryttare. Hon har utbildat hästar och tävlar upp till Grand Prix, hon är en uppskattad tränare samt driver tillsammans med sin familj anrika Brolöten. Dessutom är hon tävlingsledare i dressyr för Falsterbo Horse Show. Följ Emelie på hennes blogg, via Agria, här.Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar
Häst som har problem med återkommande hovbölder
Hanna Borg svarar