Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Viktigt att vara konsekvent när du lär hästen att bjuda framåt

Hej hej! Jag tror att jag har ett problem som är ganska vanligt. Min häst är inte riktigt framme för skänkeln. Hur jobbar du med detta? Vad ska jag tänka på när jag jobbar med problemet?
  
I nästan alla dressyrprotokoll får jag omdömet att ”hästen bör vara mer framme för skänkeln”. Till saken hör att hon ”dör” lite när vi kommer innanför staketen, och i och med att hon inte är framme innan vi går in blir det ännu svårare att rida fram inne på banan.
  
Vilka övningar rekommenderar du? Jag gör redan nu ett varierat arbete, i skogen är hon väldigt tittig och jag upplever inte att hon går fram för mina hjälper ens där.


Emelie Brolins svar:

Hej!
  
Det allra viktigaste när du jobbar med den här typen av problem är att vara konsekvent, det är där det brister även för de mest professionella ryttarna. Du måste fokusera på att du får en reaktion, och när du får reaktionen. 
I den enklaste av grejer – att komma fram i trav från skritt – ska hästen lyssna direkt på skänkeln. När du lägger till benet ska den börja trava, inte fem steg efter eller när du har lagt till skänkeln två–tre gånger till. Skänkeln betyder att du ska få en reaktion och får du inte det måste du förstärka direkt – det gäller att vara väldigt konsekvent där och även att berömma när hästen gör rätt.
Man kan likna det här med att kalla in sin hund, att hunden ska komma på inkallning är något vi måste lära den. Även att få hästen reaktiv för skänkeln handlar om inlärning.
  
Ett vanligt fel ryttare gör när man tränar på att få hästen reaktiv är att man sitter och håller i tygeln så att du ger två signaler samtidigt – gas och broms. Rycker du i tygeln när hästen går fram kommer den inte att tycka att det är särskilt angenämt och den kommer då heller inte att gå fram, du måste därför ha en mjuk hand.
Det är viktigt att göra många övergångar, testa reaktionen hela tiden. När du väl har fått hästen att gå fram ska du inte vara rädd för att ta tillbaka den och göra om övergången igen. Hästen lär sig av att göra rätt, och det är konsekvensen och repetitionen som lär den.
Jag tycker att man ska ta för vana att inte rida med spö på träning, mina elever får alltid börja lektionen utan. Känner man sedan att hästen inte svarar framåt för skänkeln kan ryttaren ta spöet, för att lätt kunna korrigera den. Sedan får han eller hon lägga bort det igen.
  
Du måste också tänka på hur din hjälpgivning med skänklarna ser ut. Sitter du och gnuggar med dem i takt med att hästen rör sig framåt, eller använder du dem bara när du vill ha en reaktion? Man kan likna det med att man hela tiden, i varje steg, skulle dutta hästen med spöet för att få fram den. Det gör vi ju inte, så varför ska då skänkeln skava mot hästens sida?
Dessutom måste du tänka på att träna det här i de miljöer där hästen är spänd och där du upplever att den inte går fram. Ta uteritterna till exempel – där är det perfekt att se till att du faktiskt får den reaktion du vill ha i övergångarna.
Jag upplever att många undviker att träna där hästen blir spänd eller där man har problem. Men då kommer du ju aldrig åt problemet, se det i stället som ett ypperligt tillfälle att träna på att få fram hästen. Även om den är spänd utomhus.
  
Vad gäller spöet får du en bättre reaktion om du inte använder det hela tiden, det finns ryttare som har det mer eller mindre mot hästens rumpa hela ridpass. Och då krävs det ju mer när du väl vill få en reaktion. Det ska räcka att dutta spöet mot hästen, eller till och med att ta det i din hand. Är spöet något nytt brukar det räcka och ger en jättebra effekt utan att du behöver använda det alls egentligen.
  
Lycka till!
  
Hälsningar
EmelieOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Emelie Brolin:

Emelie Brolin


Är en av Sveriges bästa dressyrryttare. Hon har utbildat hästar och tävlar upp till Grand Prix, hon är en uppskattad tränare samt driver tillsammans med sin familj anrika Brolöten. Dessutom är hon tävlingsledare i dressyr för Falsterbo Horse Show. Följ Emelie på hennes blogg, via Agria, här.Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar