Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Häst som inte går fram för skänkeln

Hej! Jag har en sjuåring som är riden ungefär ett och ett halvt år. Hon har verkligen fint steg, hoppar jättebra och är en kanonpersonlighet, men... Jag får henne inte alltid fram för skänkeln. Speciellt inte när det är nya saker, tävling och så vidare.
  
Vi jobbar mycket på att hon ska gå fram för lätta hjälper och hon går fram, men inte "äkta". Har du tips på hur jag kan få henne till att bjuda ärligt? Hon är fortfarande orutinerad, men jag vill gärna få detta på plats innan vi går vidare med utbildningen.


Emelie Brolins svar:

Hej!
  
Jag tycker att det är viktigt att man analyserar sin egen hjälpgivning. Det vanligaste problemet när hästen inte tar skänkeln är att ryttaren är där med sina ben och tjatar hela tiden. Jag brukar tänka att jag ska få samma reaktion från skänkeln som jag vill ha om jag använder spöet. Ofta kan det vara just hjälpgivningen som är otydlig.
  
Analysera dig själv, hur använder du dina skänklar och ben? Det tål också att säga hur många gånger som helst att det är oerhört viktigt att du inte bromsar med handen när du använder skänklarna, det blir två budskap för hästen att försöka förstå. Om den får ett ryck i munnen samtidigt som den uppmanas att gå fram kommer den snart inte vilja gå fram alls.
Jag tycker också att man får ta ett steg i taget när man arbetar med en sådan här sak. Du måste inte ha hästen i en perfekt form till en början, det kan vara bättre att du släpper på kontakten under en period och bara tränar på att få en reaktion framåt, då är det ingen risk att du tar för hårt i tygeln.
  
Du beskriver också att det är i tävlingsmomentet som din häst inte tar skänkeln. Jag skulle i så fall vilja råda dig att åka ut till olika platser utan att tävla och då bara träna på att få hästen reaktiv, även där gäller det att man får göra en sak i taget. Det är också viktigt att man inte alltid har spö av vana. Om du känner att du måste rida med spö, lägg det på sargkanten och ta det en stund in i passet i så fall. Så att det inte blir att du kompenserar din hjälpgivning med hjälp av spöet.
  
Jag brukar säga att det är viktigt att du gör dina skänklar ”ettriga”, det ska inte vara ett hårt ”bankande”, det ger inte samma resultat. Det här handlar om att repetera och att som ryttare vara oerhört konsekvent. Jag har aldrig mött en häst som har varit ett ”hopplöst fall” när den inte har gått fram för skänkeln. Det går att lära dem detta, men det kräver mycket av dig som ryttare.
Jag tror inte att det är många som förstår hur kvick man faktisk måste vara med sin hjälpgivning för att få hästen att gå fram.
  
Ett tips är också att skritta hästen på lång tygel och lyfta ut benen en aning från sadeln, får du en reaktion då är du på god väg. Då är det inte heller någon risk att du drar hästen i tyglarna. Då ”sparkar” eller trycker du inte alls, utan hästen reagerar för att dina ben rör sig. Det är en check jag brukar göra med mina hästar som är väldigt avslöjande om de är lyhörda eller inte.
   
Lycka till!
Emelie OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Emelie Brolin:

Emelie Brolin


Är en av Sveriges bästa dressyrryttare. Hon har utbildat hästar och tävlar upp till Grand Prix, hon är en uppskattad tränare samt driver tillsammans med sin familj anrika Brolöten. Dessutom är hon tävlingsledare i dressyr för Falsterbo Horse Show. Följ Emelie på hennes blogg, via Agria, här.Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar