Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Frustrerad och ledsen i ridningen på grund av stress

Hej Nina! Jag har en fråga som jag nästan skäms över att ens tänka på. Jag har ridit hela mitt liv och haft olika hästar genom åren. Jag har alltid känt mig glad i stallet och tillsammans med mina hästar, men den senaste tiden har jag haft ont om tid på grund av jobb.

Känt mig stressad vilket lett till att jag inte hunnit träna lika mycket. Och när jag inte tränar har min egen utveckling stannat av, liksom hästens. Detta gör mig frustrerad och ledsen. Hur ska jag bryta det här mönstret och få min ridning hästvänlig igen? Jag märker att min häst är låg i min närvaro, att hon lever upp när medryttaren rider henne. Borde jag kanske sälja min häst? Mitt hjärta skriker "nej" men min hjärna säger att det kanske hade varit bra med en paus. Jag vill inte vara elak mot min häst, jag vill att hon ska känna sig uppskattad varje dag. Just nu kan jag inte ge henne det.

Hur hade du gjort i min situation? Varken jag eller min häst mår bra som vi har det nu, även om hon så klart får all vård och skötsel som hon behöver. Just att jag nästan alltid är arg eller stressad när jag rider. Jag skäms verkligen men vet inte hur jag ska göra för att komma ur detta!


Nina Bengtssons svar:

Ja, det är inget lätt dilemma du ställs inför. Som jag ser det har du två möjligheter.

1. Sälj din häst och ta en paus
Det är inget nederlag att inte rida. Att på grund av ändrade förhållanden (till exempel i jobb, relationer eller ekonomi) ta en paus kan vara nödvändigt då och då.
I detta scenario finns det en del tankar som kan dyka upp.
”Jag älskar min häst och kan inte sälja". Bit ihop och gör det som måste göras. Tro mig, världen är full av hästar och du kommer med 99 procents garanti hitta en annan som du också kommer älska. 
”Ridningen är mitt andhål och den plats där jag kan hitta energi så jag orkar med mitt krävande arbete". Bli medryttare på en trevlig häst. Då kan du rida när det passar dig och lämna återbud när det är för hektiskt.
”Jag kommer klättra på väggarna med all ledig tid". Börja i en teatergrupp, gå på gruppträning på gym, sjung i kör eller börja i en danskurs. Alla saker är bra för din hälsa, kräver mindre tid än en häst och går att lägga åt sidan när du inte hinner.

2. Förlåt dig själv och acceptera situationen
Du måste förlika dig med att du inte har tid. Rid tio minuter men gör det med glädje. Rid två till tre dagar i veckan i positiv anda.
Sänk kraven. Bestäm dig för vad du vill uppnå och sätt upp realistiska mål för din ridning. Små mål kan ge stor tillfredställelse att uppnå.
Skaffa en medryttare som rider så bra så hästen utvecklas och underhålls och du kan lägga minimalt med tid och ändå ha roligt.
Du måste mentalt acceptera läget just nu. Det är din skyldighet mot hästen och dig själv.

Till sist vill jag bara säga att ursäkta om jag låter krass och hård. Ofta i livet är det tankar och känslor som får oss att agera på ett visst sätt.
Tankar kan vi välja och styra.
Känslor kan vi omfamna och förstå och är ofta ett resultat av tankar.
Jag kommer att tänka på Margaret Thatchers visdomsord ”watch your thoughts” när jag skriver det här svaret. Jag tror det till stor del handlar om ditt mentala tillstånd.

Lycka till!

Nina

 OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.