Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.

Dressyr

Hjälp, min häst busar och bockar


Publicerat: 2023-05-21

Hej! Jag har köpt en valack som är 14 år som jag tror testar mig lite. Han är kollad av veterinär UA och har en sadel som ligger bra. I ridningen är han dock ganska busig och har börjat bocka, studsa och stegra lite grann. Man känner att han är glad men detta är ju inget beteende jag vill ha. Hur ska jag tänka i ridningen för att få honom mer fokuserad på mig men samtidigt inte ta bort hans glada sida?


Jessica Nordins svar:

Hej,
Utan att veta er bakgrund och hur hästen står och rids så tar jag det hela från början. Jag startar alltid med att se över hela hästens situation. Har hästen tillräcklig stimulans, om nivå och belastning i arbetet är lägre än tidigare kan stimulansnivån behöva ökas. Kan det största behovet tillgodoses via uppstallningsform och ättider så är det jättebra, därefter måste man titta över arbetsmängd och dagar. Det finns stora fördelar med att ha en i huvudsak jämn belastning på hästen med dagar som är lite plus och någon som är lite minus. Vilodagar för en vuxen häst kan med fördel bytas ut mot uteritt, skritt vid hand, skrittmaskinsarbete, en stund på töm eller lina, eller kanske en kort stund med cavalettibommar. Med andra ord kan dagar helt utan någon form av rörelse och mental stimulans vara mer negativa än positiva för vissa hästar. Det kan vara bättre att planera in helvila under en vecka eller två flera gånger om året än att lägga en viloperiod samt vilodagar för vissa hästar.
När det sedan kommer till arbetet så hoppas jag din tränare kan hjälpa dig och sitta upp. För en av de vanligaste sakerna när det kommer till busiga hästar är att de inte är korrekt fram för skänkeln. Just i stunden när hästen börjar busa är det väldigt lätt att dra i bromsen av ren självbevarelsedrift. Hästen får då en ”belöning” för sitt beteende och ska man hårdra det så kan hästen tolka det hela som; Nu börjar det här bli jobbigt/tråkigt, jag berättar för matte att jag känner så genom att studsa för då brukar hon stanna en stund och jag får hämta andan. Prima! Det funkade denna gången med, vilken fin kommunikation vi har! ;)

Så vikten att ha en häst fram för skänkeln går inte nog att trycka på. En häst måste reagera instinktivt på skänkeln, inte behöva funder en stund för att sedan svara si så där. Det är vad som räddar oss som rider mycket och ofta sitter upp på nya hästar. Vi börjar helt enkelt med att säkerställa att grunderna finns på plats, fungera gas och broms på tillräcklig nivå. Och om något ändå händer har vi en plan för hur vi ska hantera det hela utan att vara inkonsekventa, till exempel att hästen behöver stanna framme för skänkeln genom alla typer av situationer så vi kan hantera problem när de kommer, och det kan vara allt från grannens brevlåda till stora ljusskylten på Falsterbo.


En annan sak som jag tycker är mycket viktig är att fundera på är hur hästen belönas, är skritt på lång tygel alltid det som ger hästen bästa belöningen? Jag har många hästar som vi belönar genom att galoppera lite rundare och fortare undertiden vi står i lätt sits, när de fått leka tillsammans med ryttaren, då kan de få en skritt för att slappna av.


Har man hamnat i en negativ spiral här kan det vara bra för självförtroendet att få en liten boost genom att tränaren kan rida igenom hästen ett eller ett par pass och har det helt kört ihop sig så lämna hästen en eller ett par veckor hos din tränare så denna kan ge dig en bra plattform att starta om ifrån.
Lycka till!
 


Fler frågor och svar från Jessica Nordin:

Jessica Nordin


Jessica Nordin är GP-ryttare, domare och medlem i Internationella Dressyrtränarklubben. Hon har utbildat ett antal hästar upp till svår dressyr och driver Vena dressyrcenter.  



Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Hjälp, min häst busar och bockar
Ramlat av och är nu rädd för att galoppera

Fråga experterna




Senaste numret



Läs mer om nummer 2 2023

– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden

– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Hippson AB Vallgatan 16, 302 42 Halmstad

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.